Dvorac

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Château de Chenonceau - pogled na zapadno krilo sa vrtova kraljice Katarine

Dvorac (francuski: château) je tip zamka koji se koristi ili se koristio kao stalna rezidencija pripadnika vladarske ili plemićke porodice. Iako se i dvorac mogao koristiti u odbrambene svrhe, od zamka se razlikuje po tome što se zamak ne koristi kao mjesto stalnog boravka njegovog vlasnika.

Sa druge strane, dvorac se od palače razlikuje po veličini, ali i lokaciji; palače su veće i obično izgrađene u urbanim tipovima naselja, dok su dvorci nešto manji i izgrađivani van gradskih naselja. Louvre i Luxembourg su prvobitno bili dvorci, budući da su bili izgrađeni van gradske sredine ili u predgrađu, ali su kasnije postali poznati kao palače pošto ih je vremeno grad okružio šireći se.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Dvorac koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: