Eazy-E

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Eazy-E

Eric Lynn Wright ili bolje poznat pod svojim umjetničkim imenim Eazy-E je bio američki hip-hop umjetnik. Rođen je 7. septembra 1964. godine u Compton,California. Rođen je kao dijete Richarda i Kathie Wright. Nakon što je izbačen iz škole zbog dilovanja droge postao je reper. Pridružio se grupi N.W.A. u kojoj su bili Dr. Dre i Ice Cube sa kojima je snimio pjesmu Boyz 'n da Hood.1988 objavljuju album Stright Outta Compton koji je najkontroverzniji album. Nakon što je izašao iz N.W.A. posvađao se sa Dr. Dreom i njegovom izdavačkom kućom Death Row Records.U pjesmi Real Matherfucking G's ismijava Dr.Drea i Snoop Dogga. Umro je 26. marta 1995. godine, deset dana nakon što se počeo liječiti od AIDS.Bio je sa dosta žena i imao je sedmero djece od šest različitih majki. Njegov najstariji sin Eric Wright ili bolje poznat kao Lil Eazy E je nastavio stopama svoga oca.