Edith Piaf

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Édith Piaf
Example alt text
Edith Piaf, bista u Kielceu
Rođenje

19. decembar 1915.

Pariz, Francuska
Smrt

11. oktobar 1963.

Pariz, Francuska

Édith Piaf (Pariz, 19. decembar 1915. - Pariz, 11. oktobar 1963.), pravo ime Edith Giovanna Gassion, francuska pjevačica

Édith Piaf, kći akrobate, djetinjstvo je provela u bijedi putujući s cirkuskim družinama. S 15 godina počinje kao ulična pjevačica, a od 1937. pjeva na pariskim scenama i postaje znamenito ime francuske šansone. Gostovala je po Evropi, Sjedinjenim Američkim Državama i drugdje djelomice s grupom "Les Compagnons de la chanson". Pojavila se i na filmu. Glasa puna neodoljive topline pjevala je o tjeskobi siromaštva, bijedi ulice i skitnji, ali i o neugasivoj nadi, povjerenju i sveprisutnoj magiji ljubavi. Napisala je memoarska djela "Na balu šanse" i "Moj život".


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]