Ekskluziona hromatografija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ekskluziona hromatografija je metoda separacije kod koje se razdvajanje vrši na osnovu veličine čestica. Stacionarna faza sadrži pore u koje ulaze manje molekule i zadržavaju se, dok veće molekule prolaze. Ekskluziona hromatografija naziva se još i gel filtracija ili hromatografija na molekularnim sitima. Nezamjenjiva je metoda kada je u pitanju razdvajanje prirodnih makromolekula i drugih polimera.

Princip metode[uredi | uredi izvor]

Metoda se bazira na ulasku molekula analita u pore stacionarne faze i različitom vremenu zadržavanja. Metoda se naziva gel filtracija kada je stacionarna faza hidrofilna, a mobilna faza je vodena. Kada je stacionarna faza hidrofobna, a mobilna faza nevodeni rastvarač naziva se gel-permeacijska hromatografija.[1] Inkluzioni limit je najmanja veličina čestice koja se može razdvojiti, sve čestice manje od ovog limita izlaze zajedno. Ekskluzioni limit je najveća veličina čestice koja se može razdvajati, sve veće čestice izlaze zajedno.[2]

Stacionarne faze[uredi | uredi izvor]

Kod gel-permeacijske hromatografije stacionarna faza je najčešće kopolimer stiren-divinilbenzen. Kod gel filtracije stacionarne faze su gelovi (polivinil alkoholi i vinil-poliacetati).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Rouessac, F., Rouessac, A.: Chemical Analysis, Wiley, 2007.
  2. ^ Harvey, D.: Modern Analytical Chemistry, McGraw Hill, 2000. ISBN 0-07-237547-7


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Ekskluziona hromatografija koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.