Idi na sadržaj

Elizabeth Howard

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Elizabeth Howard[1] (kasnije Elizabeth Boleyn; 1480 - 3. april 1538), grofica od Wiltshirea i Ormonda, vikontica Rochford, bila je engleska plemkinja poznata kao majka engleske kraljice Anne Boleyn i nana engleske monarhinje Elizabete I.

Elizabeth je bila kćerka Thomasa Howarda, 2. vojvode od Norfolka, i Elizabeth Tilney. Rođena je u najmoćnijoj aristokratkskoj porodici u Engleskoj. Njena porodica je u Ratovima dviju ruža podržavala kralja Rikarda III, ali je ostala u kraljevskoj milosti i nakon što je Rikarda svrgnuo i ubio Henrik Tudor, koji je vladao kao Henrik VII. Elizabeth je kao dvorjanka Elizabeti od Yorka, supruzi Henrika VII (i kasnije Katarini Aragonskoj, supruzi Henrika VIII), živjela na kraljevom dvoru, gdje je upoznala Thomasa Boleyna, za kojeg se udala prije 1500. godine. Thomasu su kasnije date titule grofa od Wiltshirea i Ormonda, te titulu vikonta Rochforda.

Thomas i Elizabeth su imali petero djece, od kojih je troje preživjelo do punoljetnosti:

Elizabeth je bila u boljem odnosu sa mlađom kćerkom, Anne, nego sa starijom, Mary. Elizabeth se posvetila Anninom ranom obrazovanju i podučavala ju je muzici, čitanju, i pisanju. Anne se udala za kralja Henrika VIII 1533. godine i bila okrunjena za kraljicu 1. juna iste godine. Elizabeth je ostala na dvoru svoje kćerke za vrijeme njenog braka sa kraljem.

Godine 1536. Elizabethina kćerka i sin, George Boleyn, pogubljeni su na osnovu optužbi za preljub, incest, vještičarenje i veleizdaju. Očito je da je Anne zapravo pogubljena zato što Henriku nije uspjela roditi sina, a on je želio oženiti svoju ljubavnicu Jane Seymour. Nakon ovoga skandala Elizabeth je protjerana sa dvora i povukla se na seosoko imanje svoje porodice. Umrla je dvije godine kasnije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ onthetudortrail.com https://onthetudortrail.com/Blog/resources/biographies/elizabeth-boleyn-countess-of-wiltshire/. Pristupljeno 2024-07-02. Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]