Ementaler

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ementaler
Zemlja porijekla Švicarska
RegijaEmmental
Izvor mlijekaKravlje mlijeko
PasterizovanoNe tradicionalno
TeksturaSrednje tvrdi
Masti45%
Vrijeme zrenja2–18 mjeseci (u zavisnosti od varijante)
CertifikacijaNeke varijante
Nazvano poEmmental[*]

Ementaler (njemački: Emmentaler) jest polutvrdi sir, koji izvorno potječe iz doline Emmental u švicarskom kantonu Bern, a danas se njegove različite varijante proizvode širom svijeta. Sadrži 45% masnoće.

Žute je boje s karakterističnim rupama. Historijski, rupe su bile znak nesavršenosti i sve do modernih vremena proizvođači su nastojali da ih ne bude.[1] Međutim, danas se formiranje rupa smatra znakom sazrijevanja i kvaliteta te je u tu svrhu razvijena i akustična analiza.[2]

Ementaler ima pikantan, ali ne oštar ukus. Za proizvodnju se koriste tri vrste bakterija: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus i Propionibacter shermani. U kasnijoj fazi proizvodnje P. shermani troši mliječnu kiselinu proizvedenu od drugih bakterija i oslobađa ugljik-dioksid, koji se skuplja u mjehurićima i tako nastaju karakteristične rupe u siru.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Scientific American, "Cheese Story", august 2010, str. 33.
  2. ^ González, Mariana; Budelli, Eliana; Pérez, Nicolás; Lema, Patricia (27. 11. 2019). "Acoustic techniques to detect eye formation during ripening of Emmental type cheese". Innovative Food Science & Emerging Technologies. 59: 102270. doi:10.1016/j.ifset.2019.102270. S2CID 213732802.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]