Ementaler

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ementaler

Ementaler (njem. Emmentaler) je polutvrdi sir, koji izvorno potiče iz doline Emmental u švicarskom kantonu Bern, a danas se njegove različite varijante proizvode širom svijeta. Ovaj sir sadrži 45% masnoće.

Ementaler je polutvrdi sir, žute boje sa karakterističnim rupama. Posjeduje pikantan, ali ne oštar ukus. Za proizvodnju ementalera koriste se tri vrste bakterija: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus i Propionibacter shermani. U kasnijoj fazi proizvodnje sira, P. shermani troši mliječnu kiselinu proizvedenu od strane drugih bakterija i oslobađa ugljen-dioksid koji se skuplja u balončićima i tako nastaju karakteristične rupe u siru.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]