Enformel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Enformel ili informel (francuski art informel: umjetnost bez oblika) termin je kojim se određuje struja u evropskom apstraktnom slikarstvu odnosno naziv kojim je obuhvaćeno šire shvaćanje evropske apstraktne umjetnosti u razdoblju nakon Drugog svjetskoga rata približno do šezdesetih godina dvadesetog stoljeća.

Alberto Burri Cretto
Alberto Burri, Cretto

Termin je predložio francuski kritičar Michel Tapié u svojoj knjizi Druga umjetnost (Un art autre, 1952) za slikarstvo antiikoničkoga koncepta umjetnosti.[1] Jedan od značajnih predhodnika enformela je francuski slikar i kipar Jean Dubuffet[2]. Enformel se često poredi sa apstraktnim ekspresionizmom u Sjedinjenim Američkim Državama. S iskustvima Drugog svjetskog rata, umjetnici enformela, približavaju se u idejnom smislu književnosti i filozofiji egzistencijalizma.[3]

Već od početka šezdesetih godina prošlog stoljeća, uticaji enformela prisutni su i u umjetničkim prakasama bosanskohercegovačkih umjetnika i umjetnika u drugim tada jugoslovenskim republikama. Jedan od najistaknutijih umjetnika koji su zastupali neformalnu umjetnost tom periodu u Bosni i Hercegovini jeste Affan Ramić, kasnije su značajni radovi iz faza slikara Mehmeda Klepe i drugih. [4] U Hrvatskoj su to Ivo Gattin, Eugen Feller, Marijan Jevšovar. Također, neoavangardna grupa Gorgona koja je djelovala u Zagrebu u periodu od 1959. do 1965. težila je negaciji slikarsva i uklanjanju svega slikarskog što ju je približilo radikalnom enformelu.[5]

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Zajedničke karakteristike enformel slikarstva su:

  • bezobličnost - odustajanje od unaprijed određene forme oblika na slici koji bi (u tradicionalnom slikarstvu) trebali rezultirati skladnom kompozicijom.
  • odustajanje od kompozicije - ako i postoje varijacije u gustoći crteža ili namaza bojom na različitim dijelovima slike one nisu plod promišljenog komponiranja, nego nasumičnog umjetnikovog odabira.
  • gestualnost - ona je indikator umjetnikovog trenutnog stanja ili osjećaja
  • naglašavanje materije - slikarski postupci se ogoljavaju sve do onog elementarnog odnosno do samog djelovanja boje na platnu

Važniji umjetnici[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "informel ili enformel". Proleksis enciklopedija : online. Pristupljeno 30. 12. 2021.
  2. ^ "Dubuffet, Jean". Proleksis enciklopedija : online. Pristupljeno 30. 12. 2021.
  3. ^ "informel". Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Pristupljeno 30. 12. 2021.
  4. ^ Umjetnost Bosne i Hercegovine : 1945. - 1974. : [Umjetnička Galerija BiH, Sarajevo, 27. XI 1974 - 15. I 1975.]. Vol. 39, Umjetnička galerija BiH, 1974.
  5. ^ Gavrilović, Feđa. "Enformel kao protusvijet". Avantgarde Museum. Pristupljeno 30. 12. 2021.