Enkripcija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Enkripcija (engleski: encryption) ili šifriranje je proces u kriptografiji kojim se vrši izmjena podataka tako da se poruka, odnosno informacije, učine nečitljivim za osobe koje ne posjeduju određeno znanje (ključ). Ovaj pojam se najviše koristi u računarstvu, gdje se određeni podaci enkriptuju, i najčešće tako zaštićeni šalju putem e-maila.

Kerckhoffov teorem[uredi | uredi izvor]

Holandski lingvista Auguste Kerckhoff van Nieuwenhof je 1883 razvio teorem o šifrovanju poruka. Prema tom teoremu sigurnost poruke ne smije da ovisi o algoritmu šifriranja nego isključivo o držanju ključa u tajnosti.[1] Sama metoda mora biti poznata da bi se ispitali eventualni nedostaci.

Monoalfabetna supstitucija[uredi | uredi izvor]

Monoalfabetna supstitucija koristi samo jedan alfabet.[1][2] Prva poznata metoda šifriranja na ovaj način datira iz vremena rimskog vojskovođe Julije Cezara, po kojem je i dobila ime, a sastoji se u jednostavnoj supstituciji latiničnih slova poruke pomicanjem za određeni broj mjesta u abecedi.[1] U orginalnoj verziji, pomakom za tri mjesta unazad, šifra FDHVDU otkriva ime vlasnika Caesar. Budući da je u to vrijeme nepismenost među varvarskim narodima koji su napadali Rimsku imperiju bila veoma visoka, ova metoda je davala samo relativnu sigurnost.[1].

Polialfabetna suptitucija[uredi | uredi izvor]

Kod polialfabetne suptitucije koristi se više alfabeta.[3] Prva šifra koja je ovu metodu koristila je bila Vigenereova šifra. Blaise de Vigenere je 1523 objavio ovu šifru koja je u to vrijeme bila bez premca.[1]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d e Simon Singh, GEHEIME BOTSCHAFTEN - Die Kunst der Verschlüsselung von der Antike bis in die Zeiten des Internet,Carl Hanser Verlag, München 1999 ISBN 3-446-19873-3 njem.
  2. ^ Monoalfabetna supstitucija. Kurs kriptologije na njemačkoj gimnaziji u Berlinu Arhivirano 13. 9. 2014. na Wayback Machine učitano 16.01.2014 njem.
  3. ^ Polialfabetna supstitucija. Kurs kriptologije na njemačkoj gimnaziji u Berlinu Arhivirano 12. 2. 2013. na Wayback Machine učitano 16.01.2014 njem.


Nedovršeni članak Enkripcija koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.