Erdutski sporazum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mapa Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema

Erdutski sporazum (službeno: Temeljni sporazum o području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema) je sporazum zaključen u Erdutu 12. novembra 1995. godine između Republike Hrvatske i samoproglašenih srpskih političkih institucija u Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu, koji su do tada, bili ujedinjeni u Republiku srpsku krajinu sa sjedištem u Kninu. Njime je predviđeno pokretanje procesa mirne reintegracije Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Potpisivanje[uredi | uredi izvor]

Sporazum je za hrvatsku stranu potpisao šef kabineta Predsjednika Republike Hrvatske Hrvoje Šarinić, a srpsku stranu zastupao je ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Milan Milutinović. Sporazum su pripremili i u njemu posredovali američki ambasador u Hrvatskoj Peter Galbraith i potpredsjednik Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Thorvald Stoltenberg. Potpisivanju sporazuma o mirnoj reintegraciji prethodio je dogovor hrvatskog predsednika Franje Tuđmana i predsjednika Srbije Slobodana Miloševića u Daytonu, gdje se pod okriljem SAD odvijala mirovna konferencija o Bosni i Hercegovini.[1]

Sadržaj[uredi | uredi izvor]

Sporazumom je predviđen prijelazni period u trajanju od jedne do dvije godine u okviru koga bi područje Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema bilo pod administrativnim nadzorom Ujedinjenih nacija (UN). Tokom tog perioda UN je trebalo da osnuje višenacionalnu policiju, provede demilitarizaciju i organizuje lokalne izbore. Sedam, od ukupno četrnaest, odredaba Sporazuma odnosilo se na različite aspekte zaštite ljudskih prava. Erdutski sporazum u svojih 14 tačaka definirao je područja na kojima su, uz potporu UN-a, dvije strane surađivale tokom prijelaznog razdoblja kako bi proces mirne reintegracije bio u potpunosti proveden. Sporazum je obuhvatio i uspostavu i obuku privremenih policijskih snaga te uspostavu normalnog funkcioniranja svih javnih službi, gradnju povjerenja među etničkim zajednicama, poštivanje međunarodno priznatih ljudskih prava i temeljnih sloboda, povrat imovine oduzete nezakonitim postupcima ili nadoknadu štete.

Za provođenje Sporazuma bila je zadužena misija Ujedinjenih nacija UNTAES (Prelazna uprava za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem) koja je inaugurisana Rezolucijom 1037. Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od 15. januara 1996. godine.[1]

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Na osnovu Sporazuma osnovane su dvije organizacije Srba u Hrvatskoj: Zajedničko vijeće opština[2] i Srpsko narodno vijeće[3].

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Sjedinjene Američke Države i reintegracija hrvatskog Podunavlja, Pristupljeno 1. 4. 2013.
  2. ^ Zajednicko vece opština Vukovar, Pristupljeno 1. 4. 2013.
  3. ^ SNV - Srpsko narodno vijeće Arhivirano 21. 10. 2018. na Wayback Machine, Pristupljeno 1. 4. 2013.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]