Ezop

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aesopus moralisatus, 1485

Ezop (Αίσωπος; 620. p. n. e. - 560. p. n. e.) je živio u Grčkoj šest stotina godina prije Kristova rođenja. Sve što se zna o njemu je nesigurno. Priča se da je bio ružan i grbav pa su se ljudi smijali njegovoj pojavi,ali još i više pričama koje je pričao. A te priče su bile kratke, najčešće o životinjama. Životinje u njegovim pričama imaju ljudske osobine i zapravo predstavljaju određene tipove ljudi. Na primjer: marljive ljude, lijene ljude, pametne ljude, glupe ljude, hrabre ljude, kukavice itd. Iz priče uvijek možemo da izvučemo pouku. Takve priče danas nazivamo Ezopove basne. Ezop nije znao pisati pa su njegove basne kasnije prema narodnom pripovijedanju zapisivali mnogi drugi pisci.Ezopove basne pisane su u prozi jednostavnim i jasnim stilom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak Ezop koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.