FIFA-in igrač godine

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

FIFA-in igrač godine nogometna je nagrada koja se svake godine dodjeljuje nogometašu i nogometašici koji se smatraju najboljima na svijetu, a koje biraju treneri i kapetani svjetskih reprezentacija. U procesu biranja svaki trener dobiva tri glasa vrijedna pet bodova, tri boda i jedan bod, a pobjednici su oni koji skupe najviše bodova. Muška nagrada kritizirana je zbog fokusiranja na igrače koji sudjeluju u UEFA-inoj Ligi prvaka, te ignoriranja igrača iz južnoameričkog Copa Libertadoresa, koji je dao više više klupskih prvaka svijeta nego Evropa. Međunarodne lige ostalih konfederacija gotovo su potpuno ignorirane.

Nagrada za nogometaše počela se dodjeljivati 1991., a za nogometašice 2001. Od osnivanja nagrada, najviše je muških pobjednika bilo iz Brazila koji nastupaju u Europi, njih 8 od 18 izdanja nagrade, dok je druga nacija po uspješnosti Francuska sa tri nagrade.

Najmlađi pobjednik u obje konkurencije je Ronaldo, koji je osvojio 1996. sa 20 godina. Ponovno je osvajao 1997. i 2002. Marta je jedina igračica koja je osvojila nagradu četiri puta za redom, dok su Ronaldo, Ronaldinho i Mia Hamm nagradu osvajali dvije godine uzastopno. Ronaldo i Zinedine Zidane jedini su trostruki pobjednici. Najstariji pobjednik je Fabio Cannavaro koji ju je osvojio 2006. sa 33 godine. Najstarija pobjednica je Mia Hamm, koja je osvojila 2002 godine. sa 30 godina.