FIFA Međunarodni kalendar utakmica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

FIFA Međunarodni kalendar utakmica (ponekad skraćeno kao FIFA kalendar) jest okvirni ugovor između FIFA-e, šest kontinentalnih nogometnih konfederacija, Asocijacije evropskih klubova i FIFPro-a.

Kalendar prikazuje koji se datumi mogu koristiti za "zvanične" i "prijateljske utakmice". Trenutni datumi su: krajem marta, početkom juna, početkom septembra, početkom oktobra i početkom novembra. Također određuje kada se mogu održati međunarodna takmičenja kao što su AFC Kup Azije, Copa América, CONCACAF Gold kup, Evropsko prvenstvo, FIFA Kup konfederacija i FIFA Svjetsko prvenstvo. OFC Kup nacija nije naveden na kalendaru međunarodnih utakmica.

Službene utakmice imaju period dopusta od četiri dana, što znači da igrači mogu oduzeti do četiri dana od klupskih zadataka da bi učestvovali u reprezentativnim obavezama. Ako igrač učestvuje u zvaničnoj utakmici na kontinentu s kojeg ne dolazi njegov klub, period dopusta iznosi pet dana. Prijateljske utakmice smatraju se manje važnima, a period dopusta traje 48 sati.

FIFA insistira da zvanične i prijateljske utakmice trebaju imati prednost nad domaćim utakmicama. Međutim, oni tvrde da međunarodne prijateljske utakmice koje se odvijaju izvan određenih datuma ne bi trebale imati prednost.

Spor s Asocijacijom evropskih klubova[uredi | uredi izvor]

Asocijacija evropskih klubova (ECA), sindikat elitnih evropskih nogometnih klubova, nije zadovoljna zbog nedostatka nadoknade ekipama po međunarodnim asocijacijama.

Na Svjetskom prvenstvu 2010. ekipama je isplaćeno 40 miliona funti. Članak iz Daily Telegrapha u februaru 2012. predložio je da Asocijacija evropskih klubova želi šest puta veću cifru. Evropske ekipe govorile su da se ne slažu s dogovorom o FIFA-inom kalendaru sve dok se to pitanje ne riješi.

Predsjednik ECA-e, Nijemac Karl-Heinz Rummenigge rekao je: "Nažalost, diskusije s predsjednikom FIFA-e nisu uspjele dovesti do zadovoljavajućeg rezultata koji uzima u obzir zahtjeve ekipa."