FIFPro

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
FIFPro
Fifpro-logo.png
Godina osnivanja 1965.
Djelovanje Cijeli svijet
Sjedište Holandija Hoofddorp
Predsjednik Francuska Phillipe Piat
Veb-sajt FIFPro.org

Međunarodna federacija profesionalnih nogometnih saveza (fr. Fédération Internationale des Associations de Footballeurs Professionnels, en.: International Federation of Professional Footballers), skraćeno FIFPro je svjetski predstavnik za preko 65.000 profesionalnih nogometaša. FIFPro, sa svojim globalnim sjedištem u Hoofddorp-u, Holandija sastoji se od udruženja 60 punopravnih članova. Osim toga, postoje pet članova kandidata i šest promatrača.

Historija[uredi | uredi izvor]

Dana 15. decembra 1965. godine u Parizu su se sastali predstavnici udruženja francuskih, škotskih, engleskih, italijanskih i holandskih igrača sa ciljem uspostavljanja međunarodne federacije za fudbalere. U drugoj polovini juna 1966. održan je prvi FIFPro kongres u Londonu, neposredno prije početka Svjetskog prvenstva. Na taj način usvojeni su statuti FIFPro i tačno određeni ciljevi. FIFPro je bio odgovoran za povećanje solidarnosti između profesionalnih nogometaša i udruženja igrača. FIFPro je pokušao da udruženjima igrača ili drugim interesnim udruženjima ponudi sredstva za međusobnu konsultaciju i saradnju kako bi postigli svoje ciljeve. Pored toga, željela je koordinirati aktivnosti različitih povezanih grupa kako bi promovisala interese svih profesionalnih nogometaša. Zaista, FIFPro je također imao na umu širenje i branjenje prava profesionalnih nogometaša . Naglasak je stavljen na slobodu nogometaša da bi mogao da izabere klub po svom izboru na kraju svog ugovora. Također je utvrđeno da će FIFPro biti od pomoći u svakoj traženoj oblasti za postavljanje interesnih asocijacija. To su ciljevi koji i danas važe.

Prvobitno je utvrđeno da bi kongres bio održan svake četiri godine najmanje - prije Svjetskog prvenstva. Kongres je morao da podrži utvrđen kurs i sa dvotrećinskom većinom glasova. Kongres je i dalje najvažniji organ FIFPro do danas. Uskoro se pokazalo da je potrebno organizirati kongres godišnje, a ne ograničiti ovo na svake četiri godine. U međuvremenu su održani mnogi kongresi, na primer 1978. godine u Madridu i 1979. godine u Atini i Veneciji. Osamdesetih i devedesetih održani su mnogi nezaboravni kongresi u gotovo svim velikim evropskim gradovima, kao što su Pariz, Atena, Milano, Mančester, Zürich, Gent, Lisabon, Edinburg, Kopenhagen, Tel Aviv, Rim, Johanesburg, Barselona, ​​Santjago i Budimpešta. Poslednji kongres bio je u Kuala Lumpuru, Malezija, u novembru 2010. godine.

Ciljevi FIFPro-a također znače da se FIFA ne koristi samo kao govornik. Posebno UEFA, ali i Evropski parlament i Evropska komisija su izgledali kao važne tačke pristupa. Nacionalne federacije su također počele da postaju svjesnije da je, pored udruženja nacionalnih igrača, također igrao ulogu međunarodnog sindikata FIFPro.

Posljednjih godina, FIFPro je porastao iz evropske organizacije u globalnu mrežu. FIFPro je učinio mnogo da podrži zemlje na drugim kontinentima - Aziji / Oceaniji, Africi i Južnoj Americi - u svojim naporima za uspostavljanje udruženja igrača. FIFPro je u oktobru 2012. godine dočekala udruženja nogometaša Hrvatske, Češke, Crne Gore i Ukrajine kao najnovije članove.

FIFPro je 2013. godine pokrenuo pravni izazov protiv sistema prijenosa. Predsjednik FIFPro-a Phillipe Piat rekao je da "sistem prijenosa ne uspijeva 99% igrača širom svijeta, ne uspijeva da igra nogomet kao industriju i da ne uspije na najomiljenijoj igri u svijetu". Prema riječima evropskog predsednika FIFPro-a Bobby Barnes-a, 28% novca od naknade za transfer se isplaćuje agentima, a mnogi igrači nisu plaćeni na vrijeme ili uopšte. On tvrdi da ovo dovodi do toga da su ovi igrači "ranjivi meta kriminalnih sindikata, koji podstiču fiksiranje mečeva i ugrožavaju samu postojanje vjerodostojnih nogometnih takmičenja". Pisanje BBC-a, Matt Slater je rekao da "profesionalni nogometaši ne uživaju u istoj slobodi kao skoro svaki drugi radnik EU", te da "igrači gledaju u američki sport i pitaju se zašto su njihove karijere još uvijek ograničene naknadama za transfer i troškovima kompenzacije ". Barns tvrdi da "sistem podstiče špekulativne, neodržive, nemoralne i nelegalne investicione modele kao što su vlasništvo nad igračima".

Trenutni odbor[uredi | uredi izvor]

FIFPro odbor sastoji se od jedanaest članova, uključujući predsjednika Philippe Piat, za termin 2013-2017. On je bio predsjednik od FIFPro kongresa u Ljubljani, u oktobru 2013. godine.

Članovi odbora su:

U 1998. godini, po prvi put u historiji, generalni sekretar izabran je za Generalnu skupštinu FIFPro-a.

Članovi[uredi | uredi izvor]

Osnovan 15. Decembra 1965. godine, FIFPro ima 63 punopravnih članova (uključujući jednog posebnog člana), 5 članova kandidata i 8 članova promatrača. Nakon prelaska na viši nivo, novim članovi potpisuju sporazum pripadnosti koji promoviše lojalnost, integritet i poštenje, kao i načela dobrog upravljanja, uključujući otvorene i transparentne komunikacije, demokratskih procesa, kontrole i ravnoteže, solidarnosti i društvene odgovornosti.

Punopravni članovi[uredi | uredi izvor]

Posebni članovi[uredi | uredi izvor]

Kandidati[uredi | uredi izvor]

Posmatrači[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Cristiano Ronaldo i Lionel Messi imaju najviše pojavljivanja u FIFPro-u (12).

Svake godine od 2005. FIFPro je pozvala sve najbolje profesionalne nogometaše na svijetu da sastavi najbolji tim godine, pod nazivom FIFPro Najboljih XI (en. FIFPro World XI). Od Svakog igrača je zatraženo da izabere jednog golmana, četiri štopera, tri veznjaka i tri napadača.

Svake godine u septembru, približno 45.000 glasačkih listića se šalju profesionalnim nogometnim savezima koje su članovi FIFPro-a ili članovi kandidata, od kojih se zatim traži da se obrasci distribuiraju među svim profesionalnim nogometašima u njihovim zemljama. U oktobru se vraćaju u sjedište FIFPro-a. Krajem novembra, FIFPro i FIFA zajedno objavljuju listu sa 55 igrača, koja se sastoji od 5 golmana, 20 štopera, 15 veznjaka i 15 napadača. U januaru se broj glasova prebroji, a FIFA FIFPro Najboljih XI otkrivaju na ceremoniji u Zürich u Švicarskoj.

Od 2005. do 2008. godine FIFPro je od nogometaša tražio da odaberu FIFPro igrača godine. Od 2009. godine, izbori za FIFPro igrača godine su se spojili sa FIFA svjetskim igračem godine, a 2010. u kombinaciji sa Zlatnom loptom France Footballa čine jednu nagradu, FIFA Ballon d'Or.

Nažalost od 2016. godine France Football i FIFA odlučili su da ukinu FIFA Ballon d'Or i da svako svoju nagradu dodjeljuje zasebno.

FIFPro je 2014. godine pokrenula ženski nogometni komitet. U februaru 2016. godine pokrenuta je FIFPro Najboljih XI (Žene). Igrači iz 33 različite nacionalnosti u preko 20 zemalja učestvovali su u glasanju za jednog golmana, četiri štopera, tri veznjaka i tri napadača.

FIFA FIFPro Najboljih XI[uredi | uredi izvor]

Osvajači[uredi | uredi izvor]

Igrači sa podebljanim imenom su osvojili nagradu za FIFA igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) (2005-2009, 2016-danas) ili FIFA Ballon d'Or (2010-2015) te odgovarajuće godine.

Sezona Golman Štoperi Vezni igrači Napadači
2005 Brazil Dida (Milan) Italija Paolo Maldini (Milan)

Engleska John Terry (Chelsea)

Italija Alessandro Nesta (Milan)

Brazil Cafu (Milan)

Francuska Zinedine Zidan (Real Madrid)

Francuska Claude Makélélé (Chelsea)

Engleska Frank Lampard (Chelsea)

Brazil Ronaldinho (Barcelona)

Kamerun Samuel Eto'o (Barcelona)

Ukrajina Andriy Shevchenko (Milan)

2006 Italija Gianluigi Buffon (Juventus) ItalijaG ianluca Zambrotta(Juventus/Barcelona)

Engleska John Terry (Chelsea)

Italija Fabio Cannavaro (Juventus/Real Madrid)

Francuska Lilian Thuram (Juventus/Barcelona)

Francuska Zinedine Zidane (Real Madrid)

Brazil Kaká (Milan)

Italija Andrea Pirlo (Milan)

Brazil Ronaldinho (Barcelona)

Kamerun Samuel Eto'o (Barcelona)

Francuska Thierry Henry (Arsenal)

2007 Italija Gianluigi Buffon (Juventus) Italija Alessandro Nesta (Milan)

EngleskaJohn Terry (Chelsea) Italija Fabio Cannavaro (Real Madrid)

Španija Carles Puyol (Barcelona)

Portugal Cristiano Ronaldo (Manchester United)

Brazil Kaká (Milan)

Engleska Steven Gerrard (Liverpool)

Brazil Ronaldinho (Barcelona)

Obala Slonovače Didier Drogba (Chelsea)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2008 Španija Iker Casillas (Real Madrid) Engleska Rio Ferdinand (Manchester United)

Engleska John Terry (Chelsea)

Španija Carles Puyol (Barcelona)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Brazil Kaká (Milan)

Španija Xavi (Barcelona)

Engleska Steven Gerrard (Liverpool)

Portugal Cristiano Ronaldo (Manchester United)

Španija Fernando Torres (Liverpool)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2009 Španija Iker Casillas (Real Madrid) Francuska Patrice Evra (Manchester United)

Engleska John Terry (Chelsea)

SrbijaNemanja Vidić (Manchester United)

Brazil Dani Alves (Barcelona)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Španija Xavi (Barcelona)

Engleska Steven Gerrard (Liverpool)

Portugal Cristiano Ronaldo (Manchester United/Real Madrid)

Španija Fernando Torres (Liverpool)

ArgentinaLionel Messi (Barcelona)

2010 Španija Iker Casillas (Real Madrid) ŠpanijaCarles Puyol (Barcelona)

Španija Gerard Piqué (Barcelona)

Brazil Maicon (Internazionale)

Brazil Lúcio (Internazionale)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Španija Xavi (Barcelona)

Holandija Wesley Sneijder (Internazionale)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Španija David Villa (Valencia/Barcelona)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2011 Španija Iker Casillas (Real Madrid) Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Španija Gerard Piqué (Barcelona)

Srbija Nemanja Vidić (Manchester United)

Brazil Dani Alves (Barcelona)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Španija Xavi (Barcelona)

Španija Xabi Alonso (Real Madrid)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Engleska Wayne Rooney (Manchester United)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2012 Španija Iker Casillas (Real Madrid) Brazil Marcelo (Real Madrid)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Španija Gerard Piqué (Barcelona)

Brazil Dani Alves (Barcelona)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Španija Xavi (Barcelona)

Španija Xabi Alonso (Real Madrid)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Kolumbija Radamel Falcao (Atlético Madrid)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2013 Njemačka Manuel Neuer (FC Bayern München) Njemačka Philipp Lahm (FC Bayern München)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Brazil Thiago Silva (Paris Saint-Germain)

Brazil Dani Alves (Barcelona)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Španija Xavi (Barcelona)

Francuska Franck Ribéry (FC Bayern München)

PortugalCristiano Ronaldo (Real Madrid)

Švedska Zlatan Ibrahimović (Paris Saint-Germain)

ArgentinaLionel Messi (Barcelona)

2014 Njemačka Manuel Neuer (FC Bayern München) NjemačkaPhilipp Lahm (FC Bayern München)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Brazil Thiago Silva (Paris Saint-Germain)

Brazil David Luiz (Chelsea/Paris Saint-Germain)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Njemačka Toni Kroos (FC Bayern München/Real Madrid)

Argentina Ángel Di María (Real Madrid/Manchester United)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Holandija Arjen Robben (FC Bayern München)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2015 Njemačka Manuel Neuer (FC Bayern München) Brazil Marcelo (Real Madrid)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Brazil Thiago Silva (Paris Saint-Germain)

Brazil Dani Alves (Barcelona)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Hrvatska Luka Modrić (Real Madrid)

Paul Pogba (Juventus)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Brazil Neymar (Barcelona)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2016 Njemačka Manuel Neuer (FC Bayern München) Brazil Marcelo (Real Madrid)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Španija Gerard Pique (Barcelona)

Brazil Dani Alves (Barcelona/Juventus)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Hrvatska Luka Modrić (Real Madrid)

Njemačka Toni Kroos (Real Madrid)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Urugvaj Luis Suarez (Barcelona)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2017 Italija Gianluigi Buffon (Juventus) Brazil Marcelo (Real Madrid)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Italija Leonardo Bonucci (Juventus/Milan)

Brazil Dani Alves (Juventus/Paris Saint-Germain)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Hrvatska Luka Modrić (Real Madrid)

Njemačka Toni Kroos (Real Madrid)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Brazil Neymar (Barcelona/Paris Saint-Germain)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2018 Španija David de Gea (Manchester United) Brazil Marcelo (Real Madrid)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Francuska Raphael Varane (Real Madrid)

Brazil Dani Alves (Paris Saint-Germain)

Francuska N'Golo Kanté (Chelsea)

Hrvatska Luka Modrić (Real Madrid)

Belgija Eden Hazard (Chelsea)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Francuska Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

Najviše pojavljivanja po igraču[uredi | uredi izvor]

Godine koje su podebljane predstavljaju igrače koji su osvojili nagradu za FIFA igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) (2005-2009, 2016-danas) ili FIFA Ballon d'Or (2010-2015) te odgovarajuće godine.

# Igrač Pojavljivanje Godine Klub(ovi)
1 Portugal Cristiano Ronaldo 12 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 20132014, 2015, 2016, 2017, 2018 Manchester UnitedReal Madrid
Argentina Lionel Messi 12 2007, 2008, 2009201020112012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 Barcelona
3 Španija Andrés Iniesta 9 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 Barcelona
Španija Sergio Ramos 9 2008, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 Real Madrid
5 Brazil Dani Alves 8 2009, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018 Barcelona, Juventus, Paris Saint-Germain
6 Španija Xavi 6 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 Barcelona
7 Engleska John Terry 5 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 Chelsea
Španija Iker Casillas 5 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 Real Madrid
Brazil Marcelo 5 2012, 2015, 2016, 2017, 2018 Real Madrid
10 Španija Gerard Piqué 4 2010, 2011, 2012, 2016 Barcelona
Njemačka Manuel Neuer 4 2013, 2014, 2015, 2016 FC Bayern München
Hrvatska Luka Modrić 4 2015, 2016, 2017, 2018 Real Madrid
13 Brazil Ronaldinho 3 2005, 2006, 2007 Barcelona
Brazil Kaká 3 2006, 2007, 2008 Milan
Italija Gianluigi Buffon 3 2006, 2007, 2017 Juventus
Engleska Steven Gerrard 3 2007, 2008, 2009 Liverpool
Španija Carles Puyol 3 2007, 2008, 2010 Barcelona
Brazil Thiago Silva 3 2013, 2014, 2015 Paris Saint-Germain
Njemačka Toni Kroos 3 2014. 2016, 2017 FC Bayern München, Real Madrid
19 Španija David de Gea 1 2018 Manchester United
Francuska Raphael Varane 1 2018 Real Madrid
Francuska N'Golo Kanté 1 2018 Chelsea
Belgija Eden Hazard 1 2018 Chelsea
Francuska Kylian Mbappé 1 2018 Paris Saint-Germain

Najviše pojavljivanja po klubu[uredi | uredi izvor]

Igrači sa imenom u kurzivu su napravili nastupa sa više klubova, a nastupi su odvojeni u skladu sa timom.

# Klub Pojavljivanja Igrač(i)
1 Španija Barcelona 51 Messi (12), Iniesta (9), Xavi (6), Dani Alves (6), Piqué (4), Puyol (3), Ronaldinho (3), Eto'o (2), Neymar (2), Thuram (1)Luis Suarez (1),Villa (1)Zambrotta (1)
2 Španija Real Madrid 46 Cristiano Ronaldo (12), Sergio Ramos (9), Casillas (5), Marcelo (5), Modrić (4), Kroos (3), Xabi Alonso (2), Cannavaro (2)Zinedine Zidane (2), Ángel Di Maria (1), Raphael Varane (1)
3 Engleska Chelsea 11 Terry (5), Drogba (1), Lampard (1), Makélélé (1), David Luiz (1), Eden Hazard (1), N'Golo Kanté (1)
Italija A.C. Milan 11 Kaká (3), Nesta (2), Cafu (1), Dida (1), Maldini (1), Pirlo (1), Shevchenko (1), Bonucci (1)
5 Engleska Manchester United 10 Cristiano Ronaldo (3), Vidić (2), Evra (1), Ferdinand (1), Rooney (1), Ángel Di María (1), David de Gea (1)
Francuska Paris Saint-Germain 9 Thiago Silva (3), Dani Alves (2), Zlatan Ibrahimović (1), David Luiz (1), Neymar (1), Kylian Mbappé (1)
Italija Juventus 9 Buffon (3), Cannavaro (1)Pogba (1), Thuram (1), Zambrotta (1), Dani Alves (1), Bonucci (1)
6 Njemačka FC Bayern München 9 Neuer (4), Lahm (2), Ribéry (1), Robben (1), Kroos (1)
9 Engleska Liverpool 5 Gerrard (3), Torres (2)
10 Italija Inter 3 LúcioMaiconSneijder (1)
11 Engleska Arsenal 1 Henry (1)
Španija Atlético Madrid 1 Falcao (1)
Španija Valencia 1 David Villa (1)

Najviše pojavljivanja po nacionalnosti[uredi | uredi izvor]

# Država Pojavljivanja Igrač(i)
1 Španija Španija 42 Iniesta (9), Ramos (9), Xavi (6), Casillas (5), Piqué (4), Puyol (3), Alonso (2), Torres (2), Villa (1), David de Gea (1)
2 Brazil Brazil 29 Dani Alves (8), Marcelo (5), Kaká (3), Ronaldinho (3), Silva (3), Neymar (2), Cafu (1), Dida (1), Lúcio (1), David Luiz (1), Maicon (1)
3 Argentina Argentina 13 Messi (12), Di María (1)
4 Portugal Portugal 12 Cristiano Ronaldo (12)
5 Francuska Franuska 11 Zidane (2), Evra (1), Henry (1), Makélélé (1), Pogba (1), Ribéry (1), Thuram (1), Raphael Varane (1), N'Golo Kanté (1), Kylian Mbappé (1)
Italija Italija 11 Buffon (3), Cannavaro (2), Nesta (2), Maldini (1), Pirlo (1), Zambrotta (1), Bonucci (1)
Engleska Engleska 11 Terry (5), Gerrard (3), Rio Ferdinand (1), Lampard (1), Rooney (1)
8 Njemačka Njemačka 9 Neuer (4),  Kroos (3) Lahm (2)
9 Hrvatska Hrvatska 4 Luka Modrić (4)
10 Holandija Holandija 2 Wesley SneijderArjen Robben (1)
Kolumbija Kamerun 2 Samuel Eto'o (2)
Srbija Srbija 2 Nemanja Vidić (2)
13 Belgija 1 Eden Hazard (1)
Kolumbija Kolumbija 1 Radamel Falcao (1)
Obala Slonovače Obala Slonovače 1 Didier Drogba (1)
Švedska Švedska 1 Zlatan Ibrahimović (1)
Ukrajina Ukrajina 1 Andriy Shevchenko (1)
Urugvaj Urugvaj 1 Luis Suarez (1)

Najvište pojavljivanja po kontinentu[uredi | uredi izvor]

# Kontinent Pojavljivanja Države
1 Evropa 107 Španija Španija (42), Portugal Portugal (13), Francuska Francuska (11), Italija Italija (11), Engleska Engleska (11), Njemačka Njemačka (9), Hrvatska Hrvatska (4), Holandija Holandija (2), Srbija Srbija (2), Belgija (1), Švedska Švedska (1), Ukrajina Ukrajina (1)
2 Južna Amerika 44 Brazil Brazil (29), Argentina Argentina (13), Kolumbija Kolumbija (1), Urugvaj Urugvaj (1)
3 Afrika 3 Kamerun Kamerun (2), Obala Slonovače Obala Slonovače (1)

FIFPro Najboljih XI (Žene)[uredi | uredi izvor]

Osvajačice[uredi | uredi izvor]

Igračice sa podebljanim imenom su osvojile nagradu za FIFA igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) (2001-2015) ili nagradu za FIFA Najboljeg Ženskog Nogometaša (2016 - Danas) te odgovarajuće godine.

Sezona Golman Štoperi Vezni igrači Napadači
2015 Sjedinjene Američke Države Hope Solo (Seattle Reign FC) Francuska Wendie Renard (Lyon)

Sjedinjene Američke Države Meghan Klingenberg (Houston Dash)

Kanada Kadeisha Buchanan (West Virginia)

Sjedinjene Američke Države Julie Johnston (Chicago Red Stars)

Sjedinjene Američke Države Carli Lloyd (Houston Dash)

Francuska Amandine Henry (Lyon)

Japan Aya Miyama (Okayama)

Njemačka Célia Šašić (Frankfurt)

Francuska Eugenie Le Sommer (Lyon)

Njemačka Anja Mittag (Paris Saint-Germain)

2016 Sjedinjene Američke Države Hope Solo (Slobodan igrač) Sjedinjene Američke Države Ali Krieger (Orlando Pride)

Francuska Wendie Renard (Lyon)

Švedska Nilla Fischer (VfL Wolfsburg)

Njemačka Leonie Maier (FC Bayern München)

Brazil Marta (FC Rosengård)

Sjedinjene Američke Države Carli Lloyd (Manchester City)

Njemačka Dzsenifer Marozsán (Lyon)

Francuska Eugenie Le Sommer (Lyon)

Norveška Ada Hegerberg (Lyon)

Sjedinjene Američke Države Alex Morgan (Lyon)

2017 Švedska Hedvig Lindahl (Chelsea) Engleska Lucy Bronze (Lyon)

Francuska Wendie Renard (Lyon)

Švedska Nilla Fischer (VfL Wolfsburg)

Španija Irene Paredes (Paris Saint-Germain)

Brazil Marta (Orlando Pride)

Francuska Camille Abily (Lyon)

Njemačka Dzsenifer Marozsán (Lyon)

Danska Pernille Harder (VfL Wolfsburg)

Sjedinjene Američke Države Alex Morgan (Orlando Pride)

Holandija Lieke Martens (Barcelona)

Najviše pojavljivanja po igračici[uredi | uredi izvor]

# Igračica Pojavljivanje Godine Klub(ovi)
1 Francuska Wendie Renard 3 2015, 2016, 2017 Lyon
2 Francuska Eugenie Le Sommer 2 2015, 2016 Lyon
Sjedinjene Američke Države Carli Lloyd 2 2015, 2016 Houston Dash, Manchester City
Sjedinjene Američke Države Hope Solo 2 2015, 2016 Seattle Reign FC
Švedska Nilla Fischer 2 2016, 2017 VfL Wolfsburg
Sjedinjene Američke Države Alex Morgan 2 2016, 2017 Lyon, Orlando Pride
Brazil Marta 2 2016, 2017 FC Rosengård, Orlando Pride
Njemačka Dzsenifer Marozsán 2 2016, 2017 Lyon

Najviše pojavljivanja po klubu[uredi | uredi izvor]

Igračice sa imenom u kurzivu su napravili nastupa sa više klubova, a nastupi su odvojeni u skladu sa timom.

# Klub Pojavljivanja Igrač(i)
1 Francuska Lyon 12 Wendie Renard (3), Eugenie Le Sommer (2), Dzsenifer Marozsán (2), Ada Hegerberg (1), Amandine Henry (1), Alex Morgan (1), Lucy Bronze (1), Camille Abily (1)
2 Sjedinjene Američke Države Orlando Pride 3 Ali Krieger (1), Marta (1), Alex Morgan (1)
Njemačka VfL Wolfsburg 3 Nilla Fischer (2), Pernille Harder (1)
4 Sjedinjene Američke Države Houston Dash 2 Carli Lloyd (1), Meghan Klingenberg (1)
Francuska Paris Saint-Germain 2 Anja Mittag (1), Irene Paredes (1)
6 Engleska Manchester City 1 Carli Lloyd (1)
Sjedinjene Američke Države Chicago Red Stars 1 Julie Johnston (1)
Njemačka FC Bayern München 1 Leonie Maier (1)
Švedska FC Rosengård 1 Marta (1)
Njemačka Frankfurt 1 Célia Šašić (1)
Japan Okayama 1 Aya Miyama (1)
Sjedinjene Američke Države West Virginia 1 Kadeisha Buchanan (1)
Sjedinjene Američke Države Seattle Reign FC 1 Hope Solo (1)
Španija Barcelona 1 Lieke Martens (1)
Engleska Chelsea 1 Hedvig Lindahl (1)

Najviše pojavljivanja po nacionalnosti[uredi | uredi izvor]

# Država Pojavljivanja Igrač(i)
1 Sjedinjene Američke Države SAD 9 Alex Morgan (2), Carli Lloyd (2), Hope Solo (2), Julie Johnston (1), Meghan Klingenberg (1), Ali Krieger (1)
2 Francuska Franuska 7 Wendie Renard (3), Eugenie Le Sommer (2), Amandine Henry (1), Camille Abily (1)
3 Njemačka Njemačka 5 Dzsenifer Marozsán (2), Leonie Maier (1), Anja Mittag (1), Célia Šašić (1)
4 Švedska Švedska 3 Nilla Fischer (2), Hedvig Lindahl (1)
5 Brazil Brazil 2 Marta (2)
6 Kanada Kanada 1 Kadeisha Buchanan (1)
Japan Japan 1 Aya Miyama (1)
Norveška Norveška 1 Ada Hegerberg (1)
Holandija 1 Lieke Martens (1)
Danska 1 Pernille Harder (1)
Španija 1 Irene Paredes (1)
Engleska 1 Lucy Bronze (1)

Najviše pojavljivanja po kontinentu[uredi | uredi izvor]

Kontinent Pojavljivanja Države
Evropa 20 Francuska Francuska (7), Njemačka Njemačka (5), Švedska Švedska (3), Norveška Norveška (1), Holandija (1), Danska (1), Španija (1), Engleska (1)
Sjeverna Amerika 10 Sjedinjene Američke Države SAD (9), Kanada Kanada (1)
Južna Amerika 2 Brazil Brazil (2)
Azija 1 Japan Japan (1)

FIFPro igrač godine (2005 - 2008)[uredi | uredi izvor]

Sezona Igrač Klub
2005 Brazil Ronaldinho Španija Barcelona
2006 Brazil Ronaldinho Španija Barcelona
2007 Brazil Kaká Italija Milan
2008 Portugal Cristiano Ronaldo Engleska Manchester United

FIFPro je dodjeljivala ove nagrade između 2005. - 2008. U 2009. godini spojila se sa FIFA-nom nagradom za igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) koju je naslijedio od strane FIFA Ballon d'Or-a 2010. godine.

FIFPro mladi igrač godine (2005 - 2008)[uredi | uredi izvor]

Sezona Igrač Klub
2005 Engleska Wayne Rooney Engleska Manchester United
2006 Argentina Lionel Messi Španija Barcelona
2007 Argentina Lionel Messi Španija Barcelona
2008 Argentina Lionel Messi Španija Barcelona

FIFPro je dodjeljivala ove nagrade između 2005-2008, nakon čega je prekinuto.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]