FIFPro

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
FIFPro
Logo fifpro.png
Godina osnivanja 1965
Djelovanje Svijet
Sjedište Hoofddorp, Holandija
Predsjednik Phillipe Piat
Veb-sajt FIFPro.org

Međunarodna federacija profesionalnih nogometnih saveza (fr. Fédération Internationale des Associations de Footballeurs Professionnels, en.: International Federation of Professional Footballers), skraćeno FIFPro je svjetski predstavnik za preko 65.000 profesionalnih nogometaša. FIFPro, sa svojim globalnim sjedištem u Hoofddorp-u, Holandija sastoji se od udruženja 60 punopravnih članova. Osim toga, postoje pet članova kandidata i pet promatrača.

Historija[uredi | uredi izvor]

Dana 15. decembra 1965. godine u Parizu su se sastali predstavnici udruženja francuskih, škotskih, engleskih, italijanskih i holandskih igrača sa ciljem uspostavljanja međunarodne federacije za fudbalere. U drugoj polovini juna 1966. održan je prvi FIFPro kongres u Londonu, neposredno prije početka Svjetskog prvenstva. Na taj način usvojeni su statuti FIFPro i tačno određeni ciljevi. FIFPro je bio odgovoran za povećanje solidarnosti između profesionalnih nogometaša i udruženja igrača. FIFPro je pokušao da udruženjima igrača ili drugim interesnim udruženjima ponudi sredstva za međusobnu konsultaciju i saradnju kako bi postigli svoje ciljeve. Pored toga, željela je koordinirati aktivnosti različitih povezanih grupa kako bi promovisala interese svih profesionalnih nogometaša. Zaista, FIFPro je također imao na umu širenje i branjenje prava profesionalnih nogometaša . Naglasak je stavljen na slobodu nogometaša da bi mogao da izabere klub po svom izboru na kraju svog ugovora. Također je utvrđeno da će FIFPro biti od pomoći u svakoj traženoj oblasti za postavljanje interesnih asocijacija. To su ciljevi koji i danas važe.

Prvobitno je utvrđeno da bi kongres bio održan svake četiri godine najmanje - prije Svjetskog prvenstva. Kongres je morao da podrži utvrđen kurs i sa dvotrećinskom većinom glasova. Kongres je i dalje najvažniji organ FIFPro do danas. Uskoro se pokazalo da je potrebno organizirati kongres godišnje, a ne ograničiti ovo na svake četiri godine. U međuvremenu su održani mnogi kongresi, na primer 1978. godine u Madridu i 1979. godine u Atini i Veneciji. Osamdesetih i devedesetih održani su mnogi nezaboravni kongresi u gotovo svim velikim evropskim gradovima, kao što su Pariz, Atena, Milano, Mančester, Zürich, Gent, Lisabon, Edinburg, Kopenhagen, Tel Aviv, Rim, Johanesburg, Barselona, ​​Santjago i Budimpešta. Poslednji kongres bio je u Kuala Lumpuru, Malezija, u novembru 2010. godine.

Ciljevi FIFPro-a također znače da se FIFA ne koristi samo kao govornik. Posebno UEFA, ali i Evropski parlament i Evropska komisija su izgledali kao važne tačke pristupa. Nacionalne federacije su također počele da postaju svjesnije da je, pored udruženja nacionalnih igrača, također igrao ulogu međunarodnog sindikata FIFPro.

Posljednjih godina, FIFPro je porastao iz evropske organizacije u globalnu mrežu. FIFPro je učinio mnogo da podrži zemlje na drugim kontinentima - Aziji / Oceaniji, Africi i Južnoj Americi - u svojim naporima za uspostavljanje udruženja igrača. FIFPro je u oktobru 2012. godine dočekala udruženja nogometaša Hrvatske, Češke, Crne Gore i Ukrajine kao najnovije članove.

FIFPro je 2013. godine pokrenuo pravni izazov protiv sistema prijenosa. Predsjednik FIFPro-a Phillipe Piat rekao je da "sistem prijenosa ne uspijeva 99% igrača širom svijeta, ne uspijeva da igra nogomet kao industriju i da ne uspije na najomiljenijoj igri u svijetu". Prema riječima evropskog predsednika FIFPro-a Bobby Barnes-a, 28% novca od naknade za transfer se isplaćuje agentima, a mnogi igrači nisu plaćeni na vrijeme ili uopšte. On tvrdi da ovo dovodi do toga da su ovi igrači "ranjivi meta kriminalnih sindikata, koji podstiču fiksiranje mečeva i ugrožavaju samu postojanje vjerodostojnih nogometnih takmičenja". Pisanje BBC-a, Matt Slater je rekao da "profesionalni nogometaši ne uživaju u istoj slobodi kao skoro svaki drugi radnik EU", te da "igrači gledaju u američki sport i pitaju se zašto su njihove karijere još uvijek ograničene naknadama za transfer i troškovima kompenzacije ". Barns tvrdi da "sistem podstiče špekulativne, neodržive, nemoralne i nelegalne investicione modele kao što su vlasništvo nad igračima".

Trenutni odbor[uredi | uredi izvor]

FIFPro odbor sastoji se od jedanaest članova, uključujući predsjednika Philippe Piat, za termin 2013-2017. On je bio predsjednik od FIFPro kongresa u Ljubljani, u oktobru 2013. godine.

Članovi odbora su

U 1998. godini, po prvi put u historiji FIFPro-a, generalni sekretar izabran je za Generalnu skupštinu.

Članovi[uredi | uredi izvor]

FIFPro ima 60 punopravnih članova, 5 člana kandidata i 5 članova promatrača. Nakon diplomiranja na viši nivo, novim članovima potpisati sporazum pripadnosti koji promoviše lojalnost, integritet i poštenje, kao i načela dobrog upravljanja, uključujući otvorene i transparentne komunikacije, demokratskih procesa, kontrole i ravnoteže, solidarnosti i društvene odgovornosti.

Punopravni članovi[uredi | uredi izvor]

Kandidati[uredi | uredi izvor]

Posmatrači[uredi | uredi izvor]

(Neslužbeni članovi FIFPro-a)

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Svake godine od 2005. FIFPro je pozvala sve najbolje profesionalne nogometaše na svijetu da sastavi najbolji tim godine, pod nazivom FIFPro Najboljih XI (en. FIFPro World XI). Od Svakog igrača je zatraženo da izabere jednog golmana, četiri štopera, tri veznjaka i tri napadača.

Svake godine u septembru, približno 45.000 glasačkih listića se šalju profesionalnim nogometnim savezima koje su članovi FIFPro-a ili članovi kandidata, od kojih se zatim traži da se obrasci distribuiraju među svim profesionalnim nogometašima u njihovim zemljama. U oktobru se vraćaju u sjedište FIFPro-a. Krajem novembra, FIFPro i FIFA zajedno objavljuju listu sa 55 igrača, koja se sastoji od 5 golmana, 20 štopera, 15 veznjaka i 15 napadača. U januaru se broj glasova prebroji, a FIFA FIFPro Najboljih XI otkrivaju na ceremoniji u Zürich u Švicarskoj.

Od 2005. do 2008. godine FIFPro je od nogometaša tražio da odaberu FIFPro igrača godine. Od 2009. godine, izbori za FIFPro igrača godine su se spojili sa FIFA svjetskim igračem godine, a 2010. u kombinaciji sa Zlatnom loptom France Footballa čine jednu nagradu, FIFA Ballon d'Or.

Nažalost od 2016. godine France Football i FIFA odlučili su da ukinu FIFA Ballon d'Or i da svako svoju nagradu dodjeljuje zasebno.

FIFPro je 2014. godine pokrenula ženski nogometni komitet. U februaru 2016. godine pokrenuta je FIFPro Najboljih XI (Žene). Igrači iz 33 različite nacionalnosti u preko 20 zemalja učestvovali su u glasanju za jednog golmana, četiri štopera, tri veznjaka i tri napadača.

FIFA FIFPro Najboljih XI[uredi | uredi izvor]

Osvajači[uredi | uredi izvor]

Igrači sa podebljanim imenom su osvojili nagradu za FIFA igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) (2005-2009, 2016-danas) ili FIFA Ballon d'Or (2010-2015) te odgovarajuće godine.

Sezona Golman Štoperi Vezni igrači Napadači
2005 Dida (Milan) Cafu (Milan)

John Terry (Chelsea)

Alessandro Nesta (Milan)

Paolo Maldini (Milan)

Frank Lampard (Chelsea)

Zinedine Zidan (Real Madrid)

Claude Makélélé (Chelsea)

Ronaldinho (Barcelona)

Samuel Eto'o (Barcelona)

Andriy Shevchenko (Milan)

2006 Gianluigi Buffon (Juventus) Lilian Thuram (Juventus/Barcelona)

John Terry (Chelsea)

Fabio Cannavaro (Juventus/Real Madrid)

Gianluca Zambrotta(Juventus/Barcelona)

Zinedine Zidane (Real Madrid)

Kaká (Milan)

Andrea Pirlo (Milan)

Ronaldinho (Barcelona)

Samuel Eto'o (Barcelona)

Thierry Henry (Arsenal)

2007 Gianluigi Buffon (Juventus) Alessandro Nesta (Milan)

Fabio Cannavaro (Real Madrid)

John Terry (Chelsea)

Carles Puyol (Barcelona)

Kaká (Milan)

Cristiano Ronaldo (Manchester United)

Steven Gerrard (Liverpool)

Ronaldinho (Barcelona)

Didier Drogba (Chelsea)

Lionel Messi (Barcelona)

2008 Iker Casillas (Real Madrid) Sergio Ramos (Real Madrid)

Carles Puyol (Barcelona)

John Terry (Chelsea)

Rio Ferdinand (Manchester United)

Kaká (Milan)

Xavi (Barcelona)

Steven Gerrard (Liverpool)

Cristiano Ronaldo (Manchester United)

Fernando Torres (Liverpool)

Lionel Messi (Barcelona)

2009 Iker Casillas (Real Madrid) Dani Alves (Barcelona)

John Terry (Chelsea)

Nemanja Vidić (Manchester United)

Patrice Evra (Manchester United)

Andrés Iniesta (Barcelona)

Xavi (Barcelona)

Steven Gerrard (Liverpool)

Cristiano Ronaldo (Manchester United/Real Madrid)

Fernando Torres (Liverpool)

Lionel Messi (Barcelona)

2010 Iker Casillas (Real Madrid) Maicon (Internazionale)

Lúcio (Internazionale)

Gerard Piqué (Barcelona)

Carles Puyol (Barcelona)

Andrés Iniesta (Barcelona)

Xavi (Barcelona)

Wesley Sneijder (Internazionale)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

David Villa (Valencia/Barcelona)

Lionel Messi (Barcelona)

2011 Iker Casillas (Real Madrid) Sergio Ramos (Real Madrid)

Gerard Piqué (Barcelona)

Nemanja Vidić (Manchester United)

Dani Alves (Barcelona)

Andrés Iniesta (Barcelona)

Xavi (Barcelona)

Xabi Alonso (Real Madrid)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Wayne Rooney (Manchester United)

Lionel Messi (Barcelona)

2012 Iker Casillas (Real Madrid) Sergio Ramos (Real Madrid)

Marcelo (Real Madrid)

Gerard Piqué (Barcelona)

Dani Alves (Barcelona)

Andrés Iniesta (Barcelona)

Xavi (Barcelona)

Xabi Alonso (Real Madrid)

Lionel Messi (Barcelona)

Radamel Falcao (Atlético Madrid)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

2013 Manuel Neuer (FC Bayern München) Philipp Lahm (FC Bayern München)

Sergio Ramos (Real Madrid)

Thiago Silva (Paris Saint-Germain)

Dani Alves (Barcelona)

Andrés Iniesta (Barcelona)

Xavi (Barcelona)

Franck Ribéry (FC Bayern München)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Zlatan Ibrahimović (Paris Saint-Germain)

Lionel Messi (Barcelona)

2014 Manuel Neuer (FC Bayern München) Philipp Lahm (FC Bayern München)

Sergio Ramos (Real Madrid)

Thiago Silva (Paris Saint-Germain)

David Luiz (Chelsea/Paris Saint-Germain)

Andrés Iniesta (Barcelona)

Toni Kroos (FC Bayern München/Real Madrid)

Ángel Di María (Real Madrid/Manchester United)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Arjen Robben (FC Bayern München)

Lionel Messi (Barcelona)

2015 Manuel Neuer (FC Bayern München) Marcelo (Real Madrid)

Sergio Ramos (Real Madrid)

Thiago Silva (Paris Saint-Germain)

Dani Alves (Barcelona)

Andrés Iniesta (Barcelona)

Luka Modrić (Real Madrid)

Paul Pogba (Juventus)

Lionel Messi (Barcelona)

Neymar (Barcelona)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

2016 Manuel Neuer (FC Bayern München) Marcelo (Real Madrid)

Sergio Ramos (Real Madrid)

Gerard Pique (Barcelona)

Dani Alves (Barcelona/Juventus)

Andrés Iniesta (Barcelona)

Luka Modrić (Real Madrid)

Toni Kroos (Real Madrid)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Luis Suarez (Barcelona)

Lionel Messi (Barcelona)

2017 Gianluigi Buffon (Juventus) Marcelo (Real Madrid)

Sergio Ramos (Real Madrid)

Leonardo Bonucci (Juventus/Milan)

Dani Alves (Juventus/Paris Saint-Germain)

Andrés Iniesta (Barcelona)

Luka Modrić (Real Madrid)

Toni Kroos (Real Madrid)

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Neymar (Barcelona/Paris Saint-Germain)

Lionel Messi (Barcelona)

Najviše pojavljivanja po igraču[uredi | uredi izvor]

Godine koje su podebljane predstavljaju igrače koji su osvojili nagradu za FIFA igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) (2005-2009, 2016-danas) ili FIFA Ballon d'Or (2010-2015) te odgovarajuće godine.

Igrač Pojavljivanje Godine Klub(ovi)
Portugal Cristiano Ronaldo 11 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 20132014, 2015, 2016, 2017 Manchester UnitedReal Madrid
Argentina Lionel Messi 11 2007, 2008, 2009201020112012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 Barcelona
Španija Andrés Iniesta 9 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 Barcelona
Španija Sergio Ramos 8 2008, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 Real Madrid
Brazil Dani Alves 7 2009, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017 Barcelona, Juventus, Paris Saint-Germain
Španija Xavi 6 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 Barcelona
Španija Iker Casillas 5 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 Real Madrid
Engleska John Terry 5 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 Chelsea
Španija Gerard Piqué 4 2010, 2011, 2012, 2016 Barcelona
Brazil Marcelo 4 2012, 2015, 2016, 2017 Real Madrid
Njemačka Manuel Neuer 4 2013, 2014, 2015, 2016 FC Bayern München
Brazil Ronaldinho 3 2005, 2006, 2007 Barcelona
Brazil Kaká 3 2006, 2007, 2008 Milan
Italija Gianluigi Buffon 3 2006, 2007, 2017 Juventus
Engleska Steven Gerrard 3 2007, 2008, 2009 Liverpool
Španija Carles Puyol 3 2007, 2008, 2010 Barcelona
Brazil Thiago Silva 3 2013, 2014, 2015 Paris Saint-Germain
Njemačka Toni Kroos 3 2014. 2016, 2017 FC Bayern München, Real Madrid
Hrvatska Luka Modrić 3 2015, 2016, 2017 Real Madrid
Španija Fernando Torres 2 2008, 2009 Liverpool
Njemačka Philipp Lahm 2 2013, 2014 FC Bayern München

Najviše pojavljivanja po klubu[uredi | uredi izvor]

Igrači sa imenom u kurzivu su napravili nastupa sa više klubova, a nastupi su odvojeni u skladu sa timom.

Klub Pojavljivanja Igrač(i)
Španija Barcelona 50 Messi (11), Iniesta (9), Xavi (6), Dani Alves (6), Piqué (4), Puyol (3), Ronaldinho (3), Eto'o (2), Neymar (2), Thuram (1)Luis Suarez (1),Villa (1)Zambrotta (1)
Španija Real Madrid 39 Cristiano Ronaldo (9), Sergio Ramos (8), Casillas (5), Marcelo (4), Kroos (3)Modrić (3), Xabi Alonso (2), Cannavaro (2)Zinedine Zidane (2), Ángel Di Maria (1)
Italija A.C. Milan 11 Kaká (3), Nesta (2), Cafu (1), Dida (1), Maldini (1), Pirlo (1), Shevchenko (1), Bonucci (1)
Njemačka FC Bayern München 9 Neuer (4), Lahm (2), Ribéry (1), Robben (1), Kroos (1)
Engleska Chelsea 9 Terry (5), Drogba (1), Lampard (1), Makélélé (1), David Luiz (1)
Engleska Manchester United 9 Cristiano Ronaldo (3), Vidić (2), Evra (1), Ferdinand (1), Rooney (1), Ángel Di María (1)
Italija Juventus 9 Buffon (3), Cannavaro (1)Pogba (1), Thuram (1), Zambrotta (1), Dani Alves (1), Bonucci (1)
Engleska Liverpool 5 Gerrard (3), Torres (2)
Francuska Paris Saint-Germain 7 Thiago Silva (3), Zlatan IbrahimovićDavid Luiz (1), Dani Alves (1), Neymar (1)
Italija Inter Milan 3 LúcioMaiconSneijder (1)
Engleska Arsenal 1 Henry (1)
Španija Atlético Madrid 1 Falcao (1)
Španija Valencia 1 David Villa (1)

Najviše pojavljivanja po nacionalnosti[uredi | uredi izvor]

Država Pojavljivanja Igrač(i)
Španija Španija 40 Iniesta (9), Ramos (8), Xavi (6), Casillas (5), Piqué (4), Puyol (3), Alonso (2), Torres (2), Villa (1)
Brazil Brazil 27 Alves (7), Marcelo (3), Kaká (3), Ronaldinho (3), Silva (3), Neymar (2), Cafu (1), Dida (1), Lúcio (1), David Luiz (1), Maicon (1)
Argentina Argentina 12 Messi (11), Di María (1)
Engleska Engleska 11 Terry (5), Gerrard (3), FerdinandLampardRooney (1)
Italija Italija 11 Buffon (3), Cannavaro (2), Nesta (2), Maldini (1), Pirlo (1), Zambrotta (1), Bonucci (1)
Portugal Portugal 11 Cristiano Ronaldo (11)
Njemačka Njemačka 9 Neuer (4),  Kroos (3) Lahm (2)
Francuska Franuska 8 Zidane (2), EvraHenryMakéléléPogbaRibéryThuram (1)
Hrvatska Hrvatska 3 Luka Modrić (3)
Kolumbija Kamerun 2 Samuel Eto'o (2)
Holandija Holandija 2 Wesley SneijderArjen Robben (1)
Srbija Srbija 2 Nemanja Vidić (2)
Kolumbija Kolumbija 1 Radamel Falcao (1)
Obala Slonovače Obala Slonovače 1 Didier Drogba (1)
Švedska Švedska 1 Zlatan Ibrahimović (1)
Ukrajina Ukrajina 1 Andriy Shevchenko (1)
Urugvaj Urugvaj 1 Luis Suarez (1)

Najvište pojavljivanja po kontinentu[uredi | uredi izvor]

Kontinent Pojavljivanja Države
Evropa 99 Španija Španija (40), Engleska Engleska (11), Italija Italija (11), Portugal Portugal (11), Njemačka Njemačka (9), Francuska Francuska (8), Hrvatska Hrvatska (3), Holandija Holandija (2), Srbija Srbija (2), Švedska Švedska (1), Ukrajina Ukrajina (1)
Južna Amerika 41 Brazil Brazil (27), Argentina Argentina (11), Kolumbija Kolumbija (1), Urugvaj Urugvaj (1)
Afrika 3 Kamerun Kamerun (2), Obala Slonovače Obala Slonovače (1)

FIFPro Najboljih XI (Žene)[uredi | uredi izvor]

Osvajačice[uredi | uredi izvor]

Igračice sa podebljanim imenom su osvojile nagradu za FIFA igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) (2001-2015) ili nagradu za FIFA Najboljeg Ženskog Nogometaša (2016 - Danas) te odgovarajuće godine.

Sezona Golman Štoperi Vezni igrači Napadači
2015 Sjedinjene Američke Države Hope Solo (Seattle Reign FC) Francuska Wendie Renard (Lyon)

Sjedinjene Američke Države Meghan Klingenberg (Houston Dash)

Kanada Kadeisha Buchanan (West Virginia)

Sjedinjene Američke Države Julie Johnston (Chicago Red Stars)

Sjedinjene Američke Države Carli Lloyd (Houston Dash)

Francuska Amandine Henry (Lyon)

Japan Aya Miyama (Okayama)

Njemačka Célia Šašić (Frankfurt)

Francuska Eugenie Le Sommer (Lyon)

Njemačka Anja Mittag (PSG)

2016 Sjedinjene Američke Države Hope Solo (Slobodan Agent) Sjedinjene Američke Države Ali Krieger (Orlando Pride)

Francuska Wendie Renard (Lyon)

Švedska Nilla Fischer (VfL Wolfsburg)

Njemačka Leonie Maier (FC Bayern München)

Brazil Marta (FC Rosengård)

Sjedinjene Američke Države Carli Lloyd (Manchester City)

Njemačka Dzsenifer Marozsán (Lyon)

Francuska Eugenie Le Sommer (Lyon)

Norveška Ada Hegerberg (Lyon)

Sjedinjene Američke Države Alex Morgan (Lyon)

Najviše pojavljivanja po igračici[uredi | uredi izvor]

Igračica Pojavljivanje Godine Klub(ovi)
Francuska Eugenie Le Sommer 2 2015, 2016 Lyon
Sjedinjene Američke Države Carli Lloyd 2 2015, 2016 Houston Dash, Manchester City
Francuska Wendie Renard 2 2015, 2016 Lyon
Sjedinjene Američke Države Hope Solo 2 2015, 2016 Seattle Reign FC

Najviše pojavljivanja po klubu[uredi | uredi izvor]

Igračice sa imenom u kurzivu su napravili nastupa sa više klubova, a nastupi su odvojeni u skladu sa timom.

Klub Pojavljivanja Igrač(i)
Francuska Lyon 8 Eugenie Le Sommer (2), Wendie Renard (2), Amandine Henry (1), Ada Hegerberg (1), Dzsenifer Marozsán (1), Alex Morgan (1)
Sjedinjene Američke Države Houston Dash 2 Carli Lloyd (1), Meghan Klingenberg (1)
Engleska Manchester City 1 Carli Lloyd (1)
Sjedinjene Američke Države Chicago Red Stars 1 Julie Johnston (1)
Njemačka FC Bayern München 1 Leonie Maier (1)
Švedska FC Rosengård 1 Marta (1)
Njemačka Frankfurt 1 Célia Šašić (1)
Japan Okayama 1 Aya Miyama (1)
Sjedinjene Američke Države Orlando Pride 1 Ali Krieger (1)
Francuska Paris Saint-Germain 1 Anja Mittag (1)
Sjedinjene Američke Države Seattle Reign FC 1 Hope Solo (1)
Njemačka VfL Wolfsburg 1 Nilla Fischer (1)
Sjedinjene Američke Države West Virginia 1 Kadeisha Buchanan (1)

Najviše pojavljivanja po nacionalnosti[uredi | uredi izvor]

Država Pojavljivanja Igrač(i)
Sjedinjene Američke Države SAD 8 Carli Lloyd (2), Hope Solo (2), Julie Johnston (1), Meghan Klingenberg (1), Ali Krieger (1), Alex Morgan (1)
Francuska Franuska 5 Wendie Renard (2), Eugenie Le Sommer (2), Amandine Henry (1)
Njemačka Njemačka 4 Leonie Maier (1), Anja Mittag (1), Dzsenifer Marozsán (1), Célia Šašić (1)
Brazil Brazil 1 Marta (1)
Kanada Kanada 1 Kadeisha Buchanan (1)
Japan Japan 1 Aya Miyama (1)
Norveška Norveška 1 Ada Hegerberg (1)
Švedska Švedska 1 Nilla Fischer (1)

Najviše pojavljivanja po kontinentu[uredi | uredi izvor]

Kontinent Pojavljivanja Države
Evropa 11 Francuska Francuska (5), Njemačka Njemačka (4), Švedska Švedska (1), Norveška Norveška (1)
Sjeverna Amerika 9 Sjedinjene Američke Države SAD (8), Kanada Kanada (1)
Južna Amerika 1 Brazil Brazil (1)
Azija 1 Japan Japan (1)

FIFPro igrač godine (2005 - 2008)[uredi | uredi izvor]

Sezona Igrač Klub
2005 Brazil Ronaldinho Španija Barcelona
2006 Brazil Ronaldinho Španija Barcelona
2007 Brazil Kaká Italija Milan
2008 Portugal Cristiano Ronaldo Engleska Manchester United

FIFPro je dodjeljivala ove nagrade između 2005. - 2008. U 2009. godini spojila se sa FIFA-nom nagradom za igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) koju je naslijedio od strane FIFA Ballon d'Or-a 2010. godine.

FIFPro mladi igrač godine (2005 - 2008)[uredi | uredi izvor]

Sezona Igrač Klub
2005 Engleska Wayne Rooney Engleska Manchester United
2006 Argentina Lionel Messi Španija Barcelona
2007 Argentina Lionel Messi Španija Barcelona
2008 Argentina Lionel Messi Španija Barcelona

FIFPro je dodjeljivala ove nagrade između 2005-2008, nakon čega je prekinuto.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]