FIFPro

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
FIFPro Svjetski savez igrača
Godina osnivanja1965.
Glavno sjedišteNizozemska Hoofddorp
Veb-sajtFIFPro.org

Međunarodna federacija profesionalnih nogometnih saveza (fr. Fédération Internationale des Associations de Footballeurs Professionnels, en.: International Federation of Professional Footballers), skraćeno FIFPro je svjetski predstavnik za preko 65.000 profesionalnih nogometaša. FIFPro, sa svojim globalnim sjedištem u Hoofddorp-u, Holandija sastoji se od udruženja 68 punopravnih članova. Osim toga, postoje 4 kandidata i 1 promatrač.

Historija[uredi | uredi izvor]

Dana 15. decembra 1965. godine u Parizu su se sastali predstavnici udruženja francuskih, škotskih, engleskih, italijanskih i holandskih igrača sa ciljem uspostavljanja međunarodne federacije za fudbalere. U drugoj polovini juna 1966. održan je prvi FIFPro kongres u Londonu, neposredno prije početka Svjetskog prvenstva. Na taj način usvojeni su statuti FIFPro i tačno određeni ciljevi. FIFPro je bio odgovoran za povećanje solidarnosti između profesionalnih nogometaša i udruženja igrača. FIFPro je pokušao da udruženjima igrača ili drugim interesnim udruženjima ponudi sredstva za međusobnu konsultaciju i saradnju kako bi postigli svoje ciljeve. Pored toga, željela je koordinirati aktivnosti različitih povezanih grupa kako bi promovisala interese svih profesionalnih nogometaša. Zaista, FIFPro je također imao na umu širenje i branjenje prava profesionalnih nogometaša . Naglasak je stavljen na slobodu nogometaša da bi mogao da izabere klub po svom izboru na kraju svog ugovora. Također je utvrđeno da će FIFPro biti od pomoći u svakoj traženoj oblasti za postavljanje interesnih asocijacija. To su ciljevi koji i danas važe.

Prvobitno je utvrđeno da bi kongres bio održan svake četiri godine najmanje - prije Svjetskog prvenstva. Kongres je morao da podrži utvrđen kurs i sa dvotrećinskom većinom glasova. Kongres je i dalje najvažniji organ FIFPro do danas. Uskoro se pokazalo da je potrebno organizirati kongres godišnje, a ne ograničiti ovo na svake četiri godine. U međuvremenu su održani mnogi kongresi, na primer 1978. godine u Madridu i 1979. godine u Atini i Veneciji. Osamdesetih i devedesetih održani su mnogi nezaboravni kongresi u gotovo svim velikim evropskim gradovima, kao što su Pariz, Atena, Milano, Mančester, Zürich, Gent, Lisabon, Edinburg, Kopenhagen, Tel Aviv, Rim, Johanesburg, Barselona, ​​Santjago i Budimpešta. Poslednji kongres bio je u Kuala Lumpuru, Malezija, u novembru 2010. godine.

Ciljevi FIFPro-a također znače da se FIFA ne koristi samo kao govornik. Posebno UEFA, ali i Evropski parlament i Evropska komisija su izgledali kao važne tačke pristupa. Nacionalne federacije su također počele da postaju svjesnije da je, pored udruženja nacionalnih igrača, također igrao ulogu međunarodnog sindikata FIFPro.

Posljednjih godina, FIFPro je porastao iz evropske organizacije u globalnu mrežu. FIFPro je učinio mnogo da podrži zemlje na drugim kontinentima - Aziji / Oceaniji, Africi i Južnoj Americi - u svojim naporima za uspostavljanje udruženja igrača. FIFPro je u oktobru 2012. godine dočekala udruženja nogometaša Hrvatske, Češke, Crne Gore i Ukrajine kao najnovije članove.

FIFPro je 2013. godine pokrenuo pravni izazov protiv sistema prijenosa. Predsjednik FIFPro-a Phillipe Piat rekao je da "sistem prijenosa ne uspijeva 99% igrača širom svijeta, ne uspijeva da igra nogomet kao industriju i da ne uspije na najomiljenijoj igri u svijetu". Prema riječima evropskog predsednika FIFPro-a Bobby Barnes-a, 28% novca od naknade za transfer se isplaćuje agentima, a mnogi igrači nisu plaćeni na vrijeme ili uopšte. On tvrdi da ovo dovodi do toga da su ovi igrači "ranjivi meta kriminalnih sindikata, koji podstiču fiksiranje mečeva i ugrožavaju samu postojanje vjerodostojnih nogometnih takmičenja". Pisanje BBC-a, Matt Slater je rekao da "profesionalni nogometaši ne uživaju u istoj slobodi kao skoro svaki drugi radnik EU", te da "igrači gledaju u američki sport i pitaju se zašto su njihove karijere još uvijek ograničene naknadama za transfer i troškovima kompenzacije ". Barns tvrdi da "sistem podstiče špekulativne, neodržive, nemoralne i nelegalne investicione modele kao što su vlasništvo nad igračima".

Trenutni odbor[uredi | uredi izvor]

FIFPro odbor sastoji se od jedanaest članova, uključujući predsjednika Philippe Piat, za termin 2013-2017. On je bio predsjednik od FIFPro kongresa u Ljubljani, u oktobru 2013. godine.

Članovi odbora su:

U 1998. godini, po prvi put u historiji, generalni sekretar izabran je za Generalnu skupštinu FIFPro-a.

Članovi[uredi | uredi izvor]

Osnovan 15. Decembra 1965. godine, FIFPro trenutno ima 68 punopravnih članova, 4 člana kandidata i 1 član promatrača. Nakon prelaska na viši nivo, novim članovi potpisuju sporazum pripadnosti koji promoviše lojalnost, integritet i poštenje, kao i načela dobrog upravljanja, uključujući otvorene i transparentne komunikacije, demokratskih procesa, kontrole i ravnoteže, solidarnosti i društvene odgovornosti.

Punopravni članovi[uredi | uredi izvor]

Kandidati[uredi | uredi izvor]

Posmatrači[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Cristiano Ronaldo i Lionel Messi imaju najviše pojavljivanja u FIFPro-u (12).

Svake godine od 2005. FIFPro je pozvala sve najbolje profesionalne nogometaše na svijetu da sastavi najbolji tim godine, pod nazivom FIFPro Najboljih XI (en. FIFPro World XI). Od Svakog igrača je zatraženo da izabere jednog golmana, četiri odbrambeni igrača, tri vezni igrača i tri napadača.

Svake godine u septembru, približno 45.000 glasačkih listića se šalju profesionalnim nogometnim savezima koje su članovi FIFPro-a ili članovi kandidata, od kojih se zatim traži da se obrasci distribuiraju među svim profesionalnim nogometašima u njihovim zemljama. U oktobru se vraćaju u sjedište FIFPro-a. Krajem novembra, FIFPro i FIFA zajedno objavljuju listu sa 55 igrača, koja se sastoji od 5 golmana, 20 odbrambeni igrača, 15 vezni igrača i 15 napadača. U januaru se broj glasova prebroji, a FIFA FIFPro Najboljih XI otkrivaju na ceremoniji u Zürich u Švicarskoj.

Od 2005. do 2008. godine FIFPro je od nogometaša tražio da odaberu FIFPro igrača godine. Od 2009. godine, izbori za FIFPro igrača godine su se spojili sa FIFA svjetskim igračem godine, a 2010. u kombinaciji sa Zlatnom loptom France Footballa čine jednu nagradu, FIFA Ballon d'Or.

Nažalost od 2016. godine France Football i FIFA odlučili su da ukinu FIFA Ballon d'Or i da svako svoju nagradu dodjeljuje zasebno.

FIFPro je 2014. godine pokrenula ženski nogometni komitet. U februaru 2016. godine pokrenuta je FIFPro Najboljih XI (Žene). Igrači iz 33 različite nacionalnosti u preko 20 zemalja učestvovali su u glasanju za jednog golmana, četiri odbrambeni igrača, tri vezna igrača i tri napadača.

FIFA FIFPro Najboljih XI[uredi | uredi izvor]

Osvajači[uredi | uredi izvor]

Igrači sa podebljanim imenom su osvojili nagradu za FIFA igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) (2005-2009, 2016-danas) ili FIFA Ballon d'Or (2010-2015) te odgovarajuće godine.

Sezona Golman Odbrambeni igrači Vezni igrači Napadači
2005 Brazil Dida (Milan) Italija Paolo Maldini (Milan)

Engleska John Terry (Chelsea)

Italija Alessandro Nesta (Milan)

Brazil Cafu (Milan)

Francuska Zinedine Zidan (Real Madrid)

Francuska Claude Makélélé (Chelsea)

Engleska Frank Lampard (Chelsea)

Brazil Ronaldinho (Barcelona)

Kamerun Samuel Eto'o (Barcelona)

Ukrajina Andriy Shevchenko (Milan)

2006 Italija Gianluigi Buffon (Juventus) ItalijaG ianluca Zambrotta(Juventus/Barcelona)

Engleska John Terry (Chelsea)

Italija Fabio Cannavaro (Juventus/Real Madrid)

Francuska Lilian Thuram (Juventus/Barcelona)

Francuska Zinedine Zidane (Real Madrid)

Brazil Kaká (Milan)

Italija Andrea Pirlo (Milan)

Brazil Ronaldinho (Barcelona)

Kamerun Samuel Eto'o (Barcelona)

Francuska Thierry Henry (Arsenal)

2007 Italija Gianluigi Buffon (Juventus) Italija Alessandro Nesta (Milan)

EngleskaJohn Terry (Chelsea)

Italija Fabio Cannavaro (Real Madrid)

Španija Carles Puyol (Barcelona)

Portugal Cristiano Ronaldo (Manchester United)

Brazil Kaká (Milan)

Engleska Steven Gerrard (Liverpool)

Brazil Ronaldinho (Barcelona)

Obala Slonovače Didier Drogba (Chelsea)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2008 Španija Iker Casillas (Real Madrid) Engleska Rio Ferdinand (Manchester United)

Engleska John Terry (Chelsea)

Španija Carles Puyol (Barcelona)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Brazil Kaká (Milan)

Španija Xavi (Barcelona)

Engleska Steven Gerrard (Liverpool)

Portugal Cristiano Ronaldo (Manchester United)

Španija Fernando Torres (Liverpool)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2009 Španija Iker Casillas (Real Madrid) Francuska Patrice Evra (Manchester United)

Engleska John Terry (Chelsea)

SrbijaNemanja Vidić (Manchester United)

Brazil Dani Alves (Barcelona)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Španija Xavi (Barcelona)

Engleska Steven Gerrard (Liverpool)

Portugal Cristiano Ronaldo (Manchester United/Real Madrid)

Španija Fernando Torres (Liverpool)

ArgentinaLionel Messi (Barcelona)

2010 Španija Iker Casillas (Real Madrid) ŠpanijaCarles Puyol (Barcelona)

Španija Gerard Piqué (Barcelona)

Brazil Maicon (Internazionale)

Brazil Lúcio (Internazionale)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Španija Xavi (Barcelona)

Nizozemska Wesley Sneijder (Internazionale)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Španija David Villa (Valencia/Barcelona)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2011 Španija Iker Casillas (Real Madrid) Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Španija Gerard Piqué (Barcelona)

Srbija Nemanja Vidić (Manchester United)

Brazil Dani Alves (Barcelona)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Španija Xavi (Barcelona)

Španija Xabi Alonso (Real Madrid)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Engleska Wayne Rooney (Manchester United)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2012 Španija Iker Casillas (Real Madrid) Brazil Marcelo (Real Madrid)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Španija Gerard Piqué (Barcelona)

Brazil Dani Alves (Barcelona)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Španija Xavi (Barcelona)

Španija Xabi Alonso (Real Madrid)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Kolumbija Radamel Falcao (Atlético Madrid)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2013 Njemačka Manuel Neuer (FC Bayern München) Njemačka Philipp Lahm (FC Bayern München)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Brazil Thiago Silva (Paris Saint-Germain)

Brazil Dani Alves (Barcelona)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Španija Xavi (Barcelona)

Francuska Franck Ribéry (FC Bayern München)

PortugalCristiano Ronaldo (Real Madrid)

Švedska Zlatan Ibrahimović (Paris Saint-Germain)

ArgentinaLionel Messi (Barcelona)

2014 Njemačka Manuel Neuer (FC Bayern München) NjemačkaPhilipp Lahm (FC Bayern München)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Brazil Thiago Silva (Paris Saint-Germain)

Brazil David Luiz (Chelsea/Paris Saint-Germain)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Njemačka Toni Kroos (FC Bayern München/Real Madrid)

Argentina Ángel Di María (Real Madrid/Manchester United)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Nizozemska Arjen Robben (FC Bayern München)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2015 Njemačka Manuel Neuer (FC Bayern München) Brazil Marcelo (Real Madrid)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Brazil Thiago Silva (Paris Saint-Germain)

Brazil Dani Alves (Barcelona)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Hrvatska Luka Modrić (Real Madrid)

Paul Pogba (Juventus)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Brazil Neymar (Barcelona)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2016 Njemačka Manuel Neuer (FC Bayern München) Brazil Marcelo (Real Madrid)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Španija Gerard Pique (Barcelona)

Brazil Dani Alves (Barcelona/Juventus)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Hrvatska Luka Modrić (Real Madrid)

Njemačka Toni Kroos (Real Madrid)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Urugvaj Luis Suarez (Barcelona)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2017 Italija Gianluigi Buffon (Juventus) Brazil Marcelo (Real Madrid)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Italija Leonardo Bonucci (Juventus/Milan)

Brazil Dani Alves (Juventus/Paris Saint-Germain)

Španija Andrés Iniesta (Barcelona)

Hrvatska Luka Modrić (Real Madrid)

Njemačka Toni Kroos (Real Madrid)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Brazil Neymar (Barcelona/Paris Saint-Germain)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2018 Španija David de Gea (Manchester United) Brazil Marcelo (Real Madrid)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Francuska Raphael Varane (Real Madrid)

Brazil Dani Alves (Paris Saint-Germain)

Francuska N'Golo Kanté (Chelsea)

Hrvatska Luka Modrić (Real Madrid)

Belgija Eden Hazard (Chelsea)

Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid/Juventus)

Francuska Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2019 Brazil Alisson (Liverpool) Brazil Marcelo (Real Madrid)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Nizozemska Virgil Van Dijk (Liverpool)

Nizozemska Matthijs de Ligt (Ajax/Juventus)

Belgija Eden Hazard (Chelsea/Real Madrid)

Nizozemska Frenkie de Jong (Ajax/Barcelona)

Hrvatska Luka Modrić (Real Madrid)

Portugal Cristiano Ronaldo (Juventus)

Francuska Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

2020 Brazil Alisson (Liverpool) Engleska Trent Alexander-Arnold (Liverpool)

Španija Sergio Ramos (Real Madrid)

Nizozemska Virgil Van Dijk (Liverpool)

Kanada Alphonso Davies (Bayern München)

Njemačka Joshua Kimmich (Bayern München)

Belgija Kevin De Bruyne (Manchester City)

Španija Thiago (Bayern München/Liverpool)

Portugal Cristiano Ronaldo (Juventus)

Poljska Robert Lewandowski (Bayern München)

Argentina Lionel Messi (Barcelona)

Najviše pojavljivanja po igraču[uredi | uredi izvor]

Godine koje su podebljane predstavljaju igrače koji su osvojili nagradu za FIFA igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) (2005-2009, 2016-danas) ili FIFA Ballon d'Or (2010-2015) te odgovarajuće godine.

# Igrač Pojavljivanje Godine Klub(ovi)
1 Portugal Cristiano Ronaldo 14 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 20132014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 Manchester UnitedReal Madrid, Juventus
Argentina Lionel Messi 2007, 2008, 2009201020112012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 Barcelona
3 Španija Sergio Ramos 11 2008, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 Real Madrid
4 Španija Andrés Iniesta 9 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 Barcelona
5 Brazil Dani Alves 8 2009, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018 Barcelona, Juventus, Paris Saint-Germain
6 Španija Xavi 6 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 Barcelona
Brazil Marcelo 2012, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 Real Madrid
8 Engleska John Terry 5 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 Chelsea
Španija Iker Casillas 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 Real Madrid
Hrvatska Luka Modrić 2015, 2016, 2017, 2018 Real Madrid
11 Španija Gerard Piqué 4 2010, 2011, 2012, 2016 Barcelona
Njemačka Manuel Neuer 2013, 2014, 2015, 2016 Bayern München
13 Brazil Ronaldinho 3 2005, 2006, 2007 Barcelona
Brazil Kaká 2006, 2007, 2008 Milan
Italija Gianluigi Buffon 2006, 2007, 2017 Juventus
Engleska Steven Gerrard 2007, 2008, 2009 Liverpool
Španija Carles Puyol 2007, 2008, 2010 Barcelona
Brazil Thiago Silva 2013, 2014, 2015 Paris Saint-Germain
Njemačka Toni Kroos 2014. 2016, 2017 Bayern München, Real Madrid

Najviše pojavljivanja po klubu[uredi | uredi izvor]

Igrači sa imenom u kurzivu su napravili nastupa sa više klubova, a nastupi su odvojeni u skladu sa timom.

# Klub Pojavljivanja Igrač(i)
1 Španija Barcelona 54 Messi (14), Iniesta (9), Xavi (6), Dani Alves (6), Piqué (4), Puyol (3), Ronaldinho (3), Eto'o (2), Neymar (2), Thuram (1)Luis Suarez (1),Villa (1)Zambrotta (1), De Jong (1)
2 Španija Real Madrid 49 Sergio Ramos (11), Cristiano Ronaldo (10), Marcelo (6), Casillas (5), Modrić (5), Kroos (3), Xabi Alonso (2), Cannavaro (2)Zinedine Zidane (2), Ángel Di Maria (1), Raphael Varane (1), Eden Hazard (1)
3 Italija Juventus 14 Cristiano Ronaldo (3), Buffon (3), Dani Alves (2), Cannavaro (1)Pogba (1), Thuram (1), Zambrotta (1), Bonucci (1), De Ligt (1)
4 Njemačka Bayern München 13 Neuer (4), Lahm (2), Robert Lewandowski (1), Ribéry (1), Robben (1), Kroos (1), Thiago (1), Alphonso Davies (1), Joshua Kimmich (1)
5 Engleska Chelsea 12 Terry (5), Eden Hazard (2), Drogba (1), Lampard (1), Makélélé (1), David Luiz (1), N'Golo Kanté (1)
6 Engleska Liverpool 11 Gerrard (3), Torres (2), Alisson (2), Van Dijk (2), Trent Alexander-Arnold (1), Thiago (1)
Italija A.C. Milan Kaká (3), Nesta (2), Cafu (1), Dida (1), Maldini (1), Pirlo (1), Shevchenko (1), Bonucci (1)
8 Engleska Manchester United 10 Cristiano Ronaldo (3), Vidić (2), Evra (1), Ferdinand (1), Rooney (1), Ángel Di María (1), David de Gea (1)
Francuska Paris Saint-Germain Thiago Silva (3), Dani Alves (2), Kylian Mbappé (2), Zlatan Ibrahimović (1), David Luiz (1), Neymar (1)
10 Italija Inter 3 Lúcio (1), Maicon (1), Sneijder (1)
11 Nizozemska Ajax 2 De Ligt (1), De Jong (1)
12 Engleska Arsenal 1 Henry (1)
Španija Atlético Madrid Falcao (1)
Engleska Manchester City Kevin De Bruyne (1)
Španija Valencia David Villa (1)

Najviše pojavljivanja po nacionalnosti[uredi | uredi izvor]

# Država Pojavljivanja Igrač(i)
1 Španija Španija 45 Ramos (11), Iniesta (9), Xavi (6), Casillas (5), Piqué (4), Puyol (3), Alonso (2), Torres (2), Villa (1), David de Gea (1), Thiago (1)
2 Brazil Brazil 32 Dani Alves (8), Marcelo (6), Kaká (3), Ronaldinho (3), Silva (3), Neymar (2), Alisson (2), Cafu (1), Dida (1), Lúcio (1), David Luiz (1), Maicon (1)
3 Argentina Argentina 15 Messi (14), Di María (1)
4 Portugal Portugal 14 Cristiano Ronaldo (14)
5 Francuska Franuska 12 Zidane (2), Kylian Mbappé (2), Evra (1), Henry (1), Makélélé (1), Pogba (1), Ribéry (1), Thuram (1), Raphael Varane (1), N'Golo Kanté (1)
Engleska Engleska Terry (5), Gerrard (3), Rio Ferdinand (1), Lampard (1), Rooney (1), Trent Alexander-Arnold (1)
7 Italija Italija 11 Buffon (3), Cannavaro (2), Nesta (2), Maldini (1), Pirlo (1), Zambrotta (1), Bonucci (1)
8 Njemačka Njemačka 10 Neuer (4),  Kroos (3), Lahm (2), Joshua Kimmich (1)
9 Nizozemska Holandija 6 Virgil Van Dijk (2), Wesley Sneijder (1), Arjen Robben (1), Matthijs de Ligt (1), Frenkie de Jong (1)
10 Hrvatska Hrvatska 5 Luka Modrić (5)
11 Belgija 3 Eden Hazard (2), Kevin De Bruyne (1)
12 Kolumbija Kamerun 2 Samuel Eto'o (2)
Srbija Srbija Nemanja Vidić (2)
14 Kanada Kanada 1 Alphonso Davies (1)
Kolumbija Kolumbija Radamel Falcao (1)
Obala Slonovače Obala Slonovače Didier Drogba (1)
Poljska Poljska Robert Lewandowski (1)
Švedska Švedska Zlatan Ibrahimović (1)
Ukrajina Ukrajina Andriy Shevchenko (1)
Urugvaj Urugvaj Luis Suarez (1)

Najvište pojavljivanja po kontinentu[uredi | uredi izvor]

# Kontinent Pojavljivanja Države
1 Evropa 123 Španija Španija (45), Portugal Portugal (14), Francuska Francuska (12), Engleska Engleska (12), Italija Italija (11), Njemačka Njemačka (10), Nizozemska Holandija (6), Hrvatska Hrvatska (5), Belgija (3), Srbija Srbija (2), Poljska Poljska, Švedska Švedska (1), Ukrajina Ukrajina (1)
2 Južna Amerika 49 Brazil Brazil (32), Argentina Argentina (15), Kolumbija Kolumbija (1), Urugvaj Urugvaj (1)
3 Afrika 3 Kamerun Kamerun (2), Obala Slonovače Obala Slonovače (1)
4 Sjeverna Amerika 1 Kanada Kanada (1)

FIFA FIFPro Najboljih XI (Žene)[uredi | uredi izvor]

Osvajačice[uredi | uredi izvor]

Igračice sa podebljanim imenom su osvojile nagradu za FIFA igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) (2001-2015) ili nagradu za FIFA Najboljeg Ženskog Nogometaša (2016 - Danas) te odgovarajuće godine.

Sezona Golman Odbrambeni igrači Vezni igrači Napadači
2015 Sjedinjene Američke Države Hope Solo (Seattle Reign) Francuska Wendie Renard (Lyon)

Sjedinjene Američke Države Meghan Klingenberg (Houston Dash)

Kanada Kadeisha Buchanan (West Virginia Mountaineers)

Sjedinjene Američke Države Julie Johnston (Chicago Red Stars)

Sjedinjene Američke Države Carli Lloyd (Houston Dash)

Francuska Amandine Henry (Lyon)

Japan Aya Miyama (Okayama)

Njemačka Célia Šašić (Frankfurt)

Francuska Eugenie Le Sommer (Lyon)

Njemačka Anja Mittag (Rosengård/Paris Saint-Germain)

2016 Sjedinjene Američke Države Hope Solo (Seattle Reign) Sjedinjene Američke Države Ali Krieger (Orlando Pride)

Francuska Wendie Renard (Lyon)

Švedska Nilla Fischer (Wolfsburg)

Njemačka Leonie Maier (FC Bayern München)

Brazil Marta (FC Rosengård)

Sjedinjene Američke Države Carli Lloyd (Houston Dash)

Njemačka Dzsenifer Marozsán (Frankfurt/Lyon)

Francuska Eugenie Le Sommer (Lyon)

Norveška Ada Hegerberg (Lyon)

Sjedinjene Američke Države Alex Morgan (Orlando Pride)

2017 Švedska Hedvig Lindahl (Chelsea) Engleska Lucy Bronze (Manchester City/Lyon)

Francuska Wendie Renard (Lyon)

Švedska Nilla Fischer (Wolfsburg)

Španija Irene Paredes (Paris Saint-Germain)

Brazil Marta (Orlando Pride)

Francuska Camille Abily (Lyon)

Njemačka Dzsenifer Marozsán (Lyon)

Danska Pernille Harder (Wolfsburg)

Sjedinjene Američke Države Alex Morgan (Lyon/Orlando Pride)

Nizozemska Lieke Martens (Rosengård/Barcelona)

2019 Nizozemska Sari van Veenendaal (Arsenal/Atlético Madrid) Francuska Wendie Renard (Lyon)

Engleska Lucy Bronze (Lyon)

Sjedinjene Američke Države Kelley O'Hara (Utah Royals)

Švedska Nilla Fischer (Wolfsburg/Linköpings)

Francuska Amandine Henry (Lyon)

Sjedinjene Američke Države Rose Lavelle (Washington Spirit)

Sjedinjene Američke Države Julie Ertz (Chicago Red Stars)

Sjedinjene Američke Države Alex Morgan (Orlando Pride)

Sjedinjene Američke Države Megan Rapinoe (Seattle Reign)

Brazil Marta (Orlando Pride)

2020 Čile Christiane Endler (Paris Saint-Germain) Engleska Millie Bright (Chelsea)

Engleska Lucy Bronze (Lyon/Manchester City)

Francuska Wendie Renard (Lyon)

Italija Barbara Bonansea (Juventus)

Španija Verónica Boquete (Utah Royals/Milan)

Francuska Delphine Cascarino (Lyon)

Danska Pernille Harder (Wolfsburg/Chelsea)

Sjedinjene Američke Države Tobin Heath (Portland Thorns/Manchester United)

Nizozemska Vivianne Miedema (Arsenal)

Sjedinjene Američke Države Megan Rapinoe (OL Reign)

Najviše pojavljivanja po igračici[uredi | uredi izvor]

# Igračica Pojavljivanje Godine Klub(ovi)
1 Francuska Wendie Renard 5 2015, 2016, 2017, 2019, 2020 Lyon
2 Švedska Nilla Fischer 3 2016, 2017, 2019 Wolfsburg, Linköpings
Brazil Marta 2016, 2017, 2019 FC Rosengård, Orlando Pride
Sjedinjene Američke Države Alex Morgan 2016, 2017, 2019 Lyon, Orlando Pride
Engleska Lucy Bronze 2017, 2019, 2020 Manchester City, Lyon
6 Francuska Amandine Henry 2 2015, 2019 Lyon
Francuska Eugenie Le Sommer 2015, 2016 Lyon
Sjedinjene Američke Države Carli Lloyd 2015, 2016 Houston Dash, Manchester City
Njemačka Dzsenifer Marozsán 2016, 2017 Lyon
Sjedinjene Američke Države Hope Solo 2015, 2016 Seattle Reign FC
Sjedinjene Američke Države Julie Ertz 2015, 2019 Chicago Red Stars
Danska Pernille Harder 2017, 2020 Wolfsburg, Chelsea
Sjedinjene Američke Države Megan Rapinoe 2019, 2020 OL Reign (Seattle Reign)

Najviše pojavljivanja po klubu[uredi | uredi izvor]

Igračice sa imenom u kurzivu su napravili nastupa sa više klubova, a nastupi su odvojeni u skladu sa timom.

# Klub Pojavljivanja Igrač(i)
1 Francuska Lyon 18 Wendie Renard (5), Lucy Bronze (3), Eugenie Le Sommer (3), Marozsán (2), Amandine Henry (2), Ada Hegerberg (1), Alex Morgan (1), Camille Abily (1)
2 Sjedinjene Američke Države Orlando Pride 6 Alex Morgan (3), Marta (2), Ali Krieger (1)
3 Njemačka VfL Wolfsburg 5 Nilla Fischer (3), Pernille Harder (2)
4 Sjedinjene Američke Države OL Reign (Seattle Reign) 4 Hope Solo (2), Rapinoe (2)
5 Engleska Chelsea 3 Lindahl (1), Harder (1), Bright (1)
Francuska Paris Saint-Germain Mittag (1), Paredes (1), Endler (1)
Sjedinjene Američke Države Houston Dash Carli Lloyd (2), Meghan Klingenberg (1)
Švedska FC Rosengård Mittag (1), Marta (1), Martens (1)
9 Engleska Arsenal 2 van Veenendaal (1), Miedema (1)
Sjedinjene Američke Države Chicago Red Stars Johnston (1), Ertz (1)
Njemačka Frankfurt Célia Šašić (1), Marozsán (1)
Engleska Manchester City Lucy Bronze (2)
Sjedinjene Američke Države Utah Royals O'Hara (1), Boquete (1)
14 Španija Atlético Madrid 1 van Veenendaal (1)
Španija Barcelona Lieke Martens (1)
Njemačka Bayern München Leonie Maier (1)
Italija Juventus Bonansea (1)
Švedska Linköpings Fischer (1)
Engleska Manchester United Heath (1)
Japan Okayama Yunogo Belle Aya Miyama (1)
Sjedinjene Američke Države Portland Thorns Heath (1)
Sjedinjene Američke Države Washington Spirit Lavelle (1)
Sjedinjene Američke Države West Virginia Mountaineers Kadeisha Buchanan (1)

Najviše pojavljivanja po nacionalnosti[uredi | uredi izvor]

# Država Pojavljivanja Igrač(i)
1 Sjedinjene Američke Države SAD 16 Alex Morgan (3), Carli Lloyd (2), Hope Solo (2), Ertz (2), Rapinoe (2), Julie Johnston (1), Meghan Klingenberg (1), Ali Krieger (1), O'Hara (1), Lavelle (1)
2 Francuska Franuska 11 Wendie Renard (5), Eugenie Le Sommer (2), Amandine Henry (2), Camille Abily (1), Cascarino (1)
3 Njemačka Njemačka 5 Dzsenifer Marozsán (2), Leonie Maier (1), Anja Mittag (1), Célia Šašić (1)
4 Engleska 4 Lucy Bronze (3), Bright (1)
Švedska Švedska Nilla Fischer (3), Hedvig Lindahl (1)
6 Brazil Brazil 3 Marta (3)
Holandija Lieke Martens (1), van Veenendaal (1), Miedema (1)
8 Danska 2 Pernille Harder (2), Boquete (1)
Španija Irene Paredes (1)
10 Kanada Kanada 1 Kadeisha Buchanan (1)
Čile Čile Endler (1)
Italija Italija Bonansea (1)
Japan Japan Aya Miyama (1)
Norveška Norveška Ada Hegerberg (1)

Najviše pojavljivanja po kontinentu[uredi | uredi izvor]

Kontinent Pojavljivanja Države
Evropa 33 Francuska Francuska (11), Njemačka Njemačka (5), Švedska Švedska (4), Engleska (4), Holandija (3), Danska (2), Španija (2), Norveška Norveška (1)
Sjeverna Amerika 17 Sjedinjene Američke Države SAD (16), Kanada Kanada (1)
Južna Amerika 4 Brazil Brazil (3), Čile Čile (1)
Azija 1 Japan Japan (1)

FIFPro igrač godine (2005 - 2008)[uredi | uredi izvor]

Sezona Igrač Klub
2005 Brazil Ronaldinho Španija Barcelona
2006 Brazil Ronaldinho Španija Barcelona
2007 Brazil Kaká Italija Milan
2008 Portugal Cristiano Ronaldo Engleska Manchester United

FIFPro je dodjeljivala ove nagrade između 2005. - 2008. U 2009. godini spojila se sa FIFA-nom nagradom za igrača godine (en.: FIFA World Player of the Year) koju je naslijedio od strane FIFA Ballon d'Or-a 2010. godine.

FIFPro mladi igrač godine (2005 - 2008)[uredi | uredi izvor]

Sezona Igrač Klub
2005 Engleska Wayne Rooney Engleska Manchester United
2006 Argentina Lionel Messi Španija Barcelona
2007 Argentina Lionel Messi Španija Barcelona
2008 Argentina Lionel Messi Španija Barcelona

FIFPro je dodjeljivala ove nagrade između 2005-2008, nakon čega je prekinuto.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]