Fabiola de Mora y Aragón

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Fabiola de Mora y Aragón
Fabiola of Belgium 1969.jpg
Kraljica Fabiola je poznata i po svojoj frizuri koja je ostala nepromjenjena desetljećima.
Supružnik Baldvin, kralj Belgije
Otac Gonzalo Mora Fernández Riera del Olmo, markiz od Casa Riere
Majka Blanca de Aragon y Carrillo de Albornoz Barroeta-Aldamar y Elío
Rođenje 11. juni 1928.
Madrid, Španija
Smrt 5. decembar 2014.
Bruxelles, Belgija

Fabiola de Mora y Aragón (punim imenom Fabiola Fernanda María de las Victorias Antonia Adelaida; rođena 11. juna 1928- 5. decembar 2014.) bila je bivša belgijska kraljica, udovica kralja Baldvina.

Rođena je kao kćerka Don Gonzala de Mora y Fernández i Blance de Aragón y Carrillo de Albornoz. Kako je njen otac bio markiz od Casa Riere i grof od More, nosila je honorifik Doña. Po španskoj tradiciji, njeno djevojačko prezime bilo je de Mora y Aragón, odnosno kombinacija prezimena oca i majke. Krsna kuma buduće belgijske kraljice bila je španska kraljica Viktorija Eugenija.

Prije braka Fabiola je izdala zbirku od dvanaest bajki pod naslovom Los doce Cuentos maravillosos, a bila je i dvorska dama infante Pilar (sestre bivšeg španskog kralja Juana Carlosa).

Viktorija Eugenija od Battenberga, udovica španskog kralja Alfonsa XIII, željela je aranžirati brak između Baldvina i svoje 24-godišnje unuke, infante Pilar. Međutim, Baldvinu se svidjela infantina dvorjanka, 32-godišnja Fabiola, koja je tada radila kao bolničarka.[1] Fabiola se za kralja udala 15. decembra 1960. godine i tako postala kraljica Belgijanaca. Kraljevski par nije imao djece; svih pet kraljičinih trudnoća završilo je pobačajem, što je kraljica Fabiola otkrila tek 2008. godine.[2] Kao i njen suprug, kraljica je poznata kao religiozna rimokatolkinja. Međutim, njena povezanost sa vjerskim pokretom Opus Dei ostala je kontroverzna tema u Belgiji.

Kraljica Fabiola je ostala udovica 1993. godine i time prestala biti kraljica Belgijanaca. Pošto mužu nije uspjela roditi nasljednika, na poziciji kraljice ju je naslijedila jetrva, Paola Ruffo di Calabria. Kraljica Fabiola se iselila iz glavne kraljevske palače, te se rijetko pojavljuje u javnosti kako ne bi zasjenila trenutni kraljevski par. Od muževe smrti nije oslovljavana sa Njeno Veličanstvo, kraljica Belgijanaca, već sa Njeno Veličanstvo, kraljica Fabiola od Belgije. Kraljica Fabiola trenutno živi u muževom rodnom zamku Stuyvenbergh.

Reference[uredi | uredi izvor]