Fakultet dramskih umetnosti Beograd

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Fakultet dramskih umetnosti Beograd (Fakultet dramskih umjetnosti Beograd) je osnovan, kao Akademija za pozorišnu umetnost (Akademija za pozorišnu umjetnost), uredbom vlade Federativne narodne republike Jugoslavije u decembru 1948. godine, a 1950. godine pripojena joj je Visoka filmska škola.

Nastava na akademiji za pozorišnu umjetnost počela je 12. februara 1949. godine. Prvi profesori glume bili su Mata Milošević i Jozo Laurenčić, njihovi asistenti Miroslav Belović, Stevo Žigon i Soja Jovanović, a prvi profesori režije Bojan Stupica i dr Hugo Klajn. Prvi rektor i dekan akademije bio je Dušan Matić.

Početkom šezdesetih godina 20. vijeka dolazi do proširenja obrazovne djelatnosti i promjene naziva u Akademija za pozorište, film, radio i televiziju, 1962. godine, da bi krajem 1973. ponijela današnji naziv - Fakultet dramskih umjetnosti (pozorišta, filma, radija i televizije).

1974. godine fakultet dobija svoju novu zgradu na Novom Beogradu koja svojom funkcionalnošću i mogućnostima obezbjeđuje najkvalitetnije uslove studiranja.

Fakultet dramskih umjetnosti je povodom svoje pedesetogodišnjice, 1998. godine, nagrađen Vukovom nagradom, najvišom jugoslavenskom nagradom u oblasti kulture.

Diplomirani studenti Akademije i Fakulteta dramskih ujmetnosti, u proteklom periodu, svojim kreativnim angažmanom, u najvećoj mjeri prožimaju cjelokupan kulturno-umjetnički ambijent prostora bivše Jugoslavije. Fakultet dramskih umjetnosti je skoro šezdeset godina visokološkolska obrazovna institucija u kojoj se formiraju kriteriji u oblastima dramskih umjetnosti. To je škola iz koje su potekli najznačajniji stvaraoci i koja je u velikoj mjeri doprinijela visokom nivou jugoslavenskog pozorišta, filma, radija i televizije.

Danas se na Fakultetu dramskih umjetnosti studenti obučavaju na devet smijerova: gluma, pozorišna i radio režija, dramaturgija, menadžment kulturnih djelatnosti – pozorišna i radio produkcija, filmska i televizijska režija, filmska i televizijska produkcija, kamera, filmska i televizijska montaža, i snimanje i obrada zvuka. Na fakultetu se organiziraju nekoliko različitih stepena studiranja kao što su osnovne studije, diplomske, specijalističke, doktorske studije u dramskim i audio-vizuelnim umjetnostima, studije teorije dramskih umjetnosti i studije medija i kulture i menadžmenta umjetnosti i medija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]