Fakultet dramskih umetnosti Beograd

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Fakultet dramskih umetnosti Beograd (Fakultet dramskih umjetnosti Beograd) je osnovan, kao Akademija za pozorišnu umetnost (Akademija za pozorišnu umjetnost), uredbom vlade Federativne narodne republike Jugoslavije u decembru 1948. godine, a 1950. godine pripojena joj je Visoka filmska škola.

Nastava na akademiji za pozorišnu umjetnost počela je 12. februara 1949. godine. Prvi profesori glume bili su Mata Milošević i Jozo Laurenčić, njihovi asistenti Miroslav Belović, Stevo Žigon i Soja Jovanović, a prvi profesori režije Bojan Stupica i dr Hugo Klajn. Prvi rektor i dekan akademije bio je Dušan Matić.

Početkom šezdesetih godina 20. vijeka dolazi do proširenja obrazovne djelatnosti i promjene naziva u Akademija za pozorište, film, radio i televiziju, 1962. godine, da bi krajem 1973. ponijela današnji naziv - Fakultet dramskih umjetnosti (pozorišta, filma, radija i televizije).

1974. godine fakultet dobija svoju novu zgradu na Novom Beogradu koja svojom funkcionalnošću i mogućnostima obezbjeđuje najkvalitetnije uslove studiranja.

Fakultet dramskih umjetnosti je povodom svoje pedesetogodišnjice, 1998. godine, nagrađen Vukovom nagradom, najvišom jugoslavenskom nagradom u oblasti kulture.

Diplomirani studenti Akademije i Fakulteta dramskih ujmetnosti, u proteklom periodu, svojim kreativnim angažmanom, u najvećoj mjeri prožimaju cjelokupan kulturno-umjetnički ambijent prostora bivše Jugoslavije. Fakultet dramskih umjetnosti je skoro šezdeset godina visokološkolska obrazovna institucija u kojoj se formiraju kriteriji u oblastima dramskih umjetnosti. To je škola iz koje su potekli najznačajniji stvaraoci i koja je u velikoj mjeri doprinijela visokom nivou jugoslavenskog pozorišta, filma, radija i televizije.

Danas se na Fakultetu dramskih umjetnosti studenti obučavaju na devet smijerova: gluma, pozorišna i radio režija, dramaturgija, menadžment kulturnih djelatnosti – pozorišna i radio produkcija, filmska i televizijska režija, filmska i televizijska produkcija, kamera, filmska i televizijska montaža, i snimanje i obrada zvuka. Na fakultetu se organiziraju nekoliko različitih stepena studiranja kao što su osnovne studije, diplomske, specijalističke, doktorske studije u dramskim i audio-vizuelnim umjetnostima, studije teorije dramskih umjetnosti i studije medija i kulture i menadžmenta umjetnosti i medija.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]