Idi na sadržaj

Ferdinand Este-Austrijski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ferdinand Karlo
PrethodnikHerkul III
NasljednikFranjo IV
SupružnikMarija Beatricija Modenska
DjecaMarija Terezija Este-Austrijska
Marija Leopoldina Este-Austrijska
Franjo IV Modenski
Ferdinand Karlo Josip Este-Austrijski
Maksimilijan Josip Este-Austrijski
Karlo Este-Austrijski
Marija Ludovika Este-Austrijska
DinastijaHabsburg-Lotaringija
Este-Austrija
OtacFranjo I, car Svetog Rimskog Carstva
MajkaMarija Terezija Austrijska
Rođenje1. juni 1754
Schönbrunn, Beč
Smrt24. decembar 1806
Beč

Ferdinand Karlo Antun Josip Ivan Stanislav Este-Austrijski (1. juni 1754 - 24. decembar 1806) rođen je u palači Schönbrunn kao četrnaesto dijete i četvrti sin Marije Terezije Austrijske i Franje I, cara Svetog Rimskog Carstva. Proglašen je nasljednikom vojvodstava Modene i Reggia, ali nikada nije vladao zahvaljujući Napoleonovim ratovima.

Godine 1763. Herkul III Modenski, posljednji vojvoda Modene iz dinastije Este, potpisao je sporazum sa caricom Marijom Terezijom kojim je njegova kćerka jedinica, Marija Beatricija, zaručena za devetogodišnjeg Ferdinanda, te je on time postao sunasljednik Modene. Prethodni sporazum iz 1753. godine učinio je Ferdinandovog starijeg brata Leopolda nasljednikom Modene, ali kako je 1761. godine umro njihov stariji brat Karlo Josip i Leopold tako postao nasljednik velikog vojvodstva Toskane, dogovor je promijenjen u Ferdinandovu korist.

Dana 15. oktobar 1771. godine Ferdinand je oženio Mariju Beatriciju i sa njom imao devetero djece.

Godine 1780. njegov stariji brat, Leopold II, car Svetog Rimskog Carstva, učinio ga je guvernerom Lombardije. Ferdinand je sa porodicom živio u Milanu sve dok 1796. godine Napoleon nije izvršio invaziju na Milano i prisilio porodicu na povratak u Austriju. Vojvoda Herkul III je također morao pobjeći i tako je okončana monarhija u Modeni.

Po sporazumu iz 1797. godine Hekrul III je dobio vojvodstvo Breisgau, habsburšku teritoriju u jugoistočnoj Njemačkoj. Po Herkulovoj smrti 1803. godine Ferdinand je naslijedio to vojvodstvo zajedno sa titulom vojvode od Modene i Reggija. Godine 1805. zamijenio je Breisgau za veliko vojvodstvo Baden. Ferdinand je umro sljedeće godine u Beču.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]