Fibroadenom dojke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Fibroadenom dojke (Fibroadenoma mammae) je mješoviti fibroepitelni benigni tumor dojke, koji nastaje proliferacijom i epitela i fibrovaskularne strome.

Čini 7% svih nodularnih promjena (čvorića) dojke. Najčešće se javlja kod žena od 30. do 40. godine.

Nastaje usljed dugotrajnog relativnog ili apsolutnog povećanja nivoa estrogena u krvi, što dovodi do trajne proliferacije, bez normalne involucije u tkivu dojke. Ovaj tumor povećava obim u toku menstrualnog ciklusa i za vrijeme trudnoće, jer reaguje na hormonsku stimulaciju. Poslije menopauze tumor se smanjuje.

Makroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

To je pojedinačan tumor veličine od 1 do 10 cm okruglog ili ovalnog oblika. Fibroznom kapsulom različite debljine je jasno ograničen od okolnog tkiva dojke. Prilikom operacija se lahko vadi iz svog ležišta.

Na presjeku se vidi sjajan tumor koji je jasno ograničen, sivobjeličaste boje (vezivo), elastično čvrste konzistencije, homogene građe. Ponegdje se vide i područja svijetložute boje, mekše konzistencije (epitel).

Mikroskopski izgled[uredi | uredi izvor]

Mikroskopski se vidi umnoženo acelularno vezivno tkivo, koje okružuje epitelne strukture koje liče na duktuse. Epitelne strukture su različite veličine i oblika, a imaju očuvanu bazalnu membranu, koju prema lumenu oblažu kubične ili cilindrične pravilne epitelne ćelije u jednom ili više redova. Patološke mitoze nisu vidljive.

Zavisno od odnosa vezivne strome i epitela razlikujemo perikanalikularni fibroadenom i intrakanalikularni fibroadenom.

  • Perikanalikularni fibroadenom dojke (Fibroadenoma pericanaliculare mammae) pokazuje ujednačenu proliferaciju epitela i fibrovaskularne strome, te su epitelne strukture u vidu okruglih nekomprimiranih kanala i žlijezda.
  • Intrakanalikularni fibroadenom dojke (Fibroadenoma intracanaliculare mammae) karakterizira se izrazitom proliferacijom fibrovaskularne strome tumora koja potiskuje dijelove zida epitelnih kanala prema lumenu, te su lumeni tih kanala spljošteni i liče na pukotine obložene epitelom.

Oba tipa imaju isto biološko ponašanje i prognozu, koja je jako dobra, jer fibroadenom dojke nije sklon malignoj alteraciji.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]