Idi na sadržaj

File Transfer Protocol

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uspostavljanje pasivne FTP konekcije preko porta 21

File Transfer Protokol (FTP) jeste standardizirani mrežni protokol koji se koristi za razmjenjivanje datoteka preko mreže bazirane na TCP protokol, kao što je Internet.

FTP je baziran na klijent-server arhitekturu i koristi posebne konekcije za kontrolu i podatke između klijenta i servera.[1] FTP korisnici se mogu autenticirati koristeći čisti tekst protokol za prijavu, normalno u obliku korisničkog imena i lozinke ili anonimno ako je server konfigurisan da ovo dozvoljava. Za sigurne transmisije koje sakrivaju (šifriraju) korisničko ime i lozinku, a i sadržaj, FTP je često osiguran uz pomoć SSL/TLS-a (FTPS). Također se koristi i SSH File Transfer Protocol (SFTP), bazirano na kriptokrafički mrežni protokol SSH.

Prve FTP aplikacije za klijente su se koristile uz pomoć komandne linije, napravljene prije operativnih sistema i grafičkih korisničkih interfejsa, ali još uvijek dio skoro svih operativnih sistema Windows, Unix i Linux.[2][3] Do sada je na desetine FTP klijenata i programa za automatizaciju razvijeno za desktope, servere i mobilne uređaje. Također je FTP pripojen uz nekoliko stotina aplikacija za produkciju, kao što su uređivači za web stranice.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Forouzan, B.A. (2000). TCP/IP: Protocol Suite. 1st ed. New Delhi, India: Tata McGraw-Hill Publishing Company Limited.
  2. ^ Kozierok, Charles M. (2005). "The TCP/IP Guide v3.0". Tcpiguide.com.
  3. ^ Dean, Tamara (2010). Network+ Guide to Networks. Delmar.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Poslužitelji[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak File Transfer Protocol koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.