Transmission Control Protocol

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

TCP je protokol za kontrolu prijenosa podatka, također je dio TCP/IP-a (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) koji je dio svakog računarskog sistema. Njegova je uloga malo drugačija. Dok se IP brine za identifikaciju i vezu sa najvećom od svih mreža, TCP se brine o razmjeni podataka sa mrežom, tako da pod njegovom kontrolom leže podprotokoli i usluge koje se nalaze i na računaru korisnika i na serveru kojem pristupa. Među njima su FTP (file transfer protocol), news, gopher, telnet i drugi servisi koji se mogu ostvarivati TCP-om.
Video-display.svg Nedovršeni članak Transmission Control Protocol koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.