Idi na sadržaj

Finlandia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Finlandia, op. 26 je simfonijska poema finskog kompozitora Jean Sibeliusa. Prva verzija je napisana 1899., a potom je bila prepravljena 1900. Djelo je komponirano u okviru proslave za štampu 1899. kao prikriveni protest protiv povećanja cenzure iz Ruskog Carstva, kao posljednje od 7 djela, gdje je svako izvedeno kao pratnja programu koji prikazuje epizode iz finske historije.[1]

Prvo izvođenje je bilo 2. jula 1900. u Helsinkiju sa helsinškim filharmonijskim društvom pod dirigentskom palicom Roberta Kajanusa. Ovo djelo obično traje negdje od 7 ½ do 9 minuta.

U to vrijeme šala koja se ponavljala u Finskoj je bilo preimenovanje Finlandije na raznim muzičkim koncertima, kako bi se izbjegla ruska cenzura. Jedna od najuspješnijih šala u imenu pod kojima je ovo djelo izvedeno je primjer pod nazivom: "Sretni osjećaji pri buđenju finskog proljeća."

Svrha najvećeg dijela ovog muzičkog djela sa svojom uzbudljivom i burnom muzikom je da podsjeća na nacionalnu borbu finskog naroda. Pri kraju djela, mir dolazi preko orkestra, nakon čega se čuje mirna melodijska Finska himna. Često se pogrešno navodi kao tradicionalna narodna melodija, a sama himna je dio Sibeliusovog vlastitog komponiranja. Iako je u početku napisana za orkestar, 1900. Sibelius je preradio cijelo djelo za solo klavir.

Sibelius je kasnije preradio Finlandia himnu u samostalan komad. Ova himna, sa riječima pisanim 1941. od strane Veikko Antero Koskenniemija, je jedan od najvažnijih nacionalnih pjesama Finske (iako je "Maamme" himna). Sa različitim riječima, ona je također pjevana kao hrišćanska himna, a bila je i himna kratkotrajne afričke države Biafra (Zemlja izlazećeg sunca).[2]

Zanimljivosti[uredi | uredi izvor]

  • Finska "simfonijska power metal" grupa Nightwish je koristila Finlandiju kao uvod na njihovim koncertima, što pokazuje da je to dio njihovog "Imaginaerum World Tour."

Reference[uredi | uredi izvor]

  • Dubal, David. The Essential Canon of Classical Music, p. 466. New York: North Point Press, 2001.
  • Sibelius, Jean. Finlandia Op.26 Nr.7 für Klavier zu zwei Händen, Wiesbaden: Breitkopf & Härtel, Nr 2415
  1. ^ "Velika kneževina Finska" (Grand Duchy of Finland)] i ["Rusifikacija Finske" (Russification of Finland).
  2. ^ Dubal, David "Osnovni kanon u klasičnoj muzici" (The Essential Canon of Classical Music), str. 466.