Fizizam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Fizizam je poetski pokret nastao u Nišu 1981. godine. Pokretači fizizma su Stevan Bošnjak, Goran Stanković i Zoran Pešić Sigma.

Fizizam je poetski pokret velike sinteze Sada, Ovdje i Jeste, koji se obraća Sadašnjosti kao svom jedinom estetskom kriterijumu i jedinom izvoru istine.

Podjela[uredi | uredi izvor]

Fizizam čine tri cjeline:

  • Fizistički aktivizam (Borba protiv svjetske malograđanštine i atomskog rata, kao i ujedinjavanje poezije, života, stvarnosti i istine)
  • Estetika fizizma (Svrhovita)
  • Istinologija fizizma (Karakteriše je traženje istine svim dostupnim sredstvima i načinima)

Pokretu su se pridružili pjesnici Ivan Cvetanović, Goran Stojanović, Zoran Živković Maestro i drugi. Pokret je bio aktivan osamdesetih i devedesetih godina. Štampani su fanzini, organizovale izložbe (Novi mitski predeli) izvodili performansi. Fizizam je vremenom prešao u drugu fazu koji su autori nazvali marginalizam.

Najznačajnija djela[uredi | uredi izvor]

Fizistički manifest, Ep o zagađenosti Gabrovačke rijeke, Terra Marginalis, Hronike o Hloygeu.