Fossa dei Leoni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Fossa dei Leoni
Skraćenica FdL
Nasljednik Guerrieri Ultras Curva Sud Milano
Datum osnivanja 1968.
Datum gašenja 17. novembar 2005.
Vrsta Navijačko udruženje
Glavno sjedište Milano
Jezik italijanski
Veb-sajt fdl.it

Fossa dei Leoni (Lavlja jazbina), poznato i po akronimu FdL, bilo je udruženje ultrasa, odnosno fanatičnih navijača italijanskog nogometnog kluba AC Milan. Osnovano 1968, bilo je najstarije udruženje ultrasa u Italiji.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Udruženje je prvobitno rođeno kao grupa kad se skupina mladih navijača počela sastajati na rampi 18 u popularnim sektorima stadiona San Siro u Milanu, noseći Milanove dresove i unoseći na stadion zastave i konfete. Ime je odabrano po nadimku starog stadiona AC Milana.

1972. premjestili su se s rampe 18 na srednji sektor stadiona. Iste godine napisana je i himna, nadahnuta italijanskim filmom Brancaleoneova vojska. U to vrijeme mnoge italijanske grupe ultrasa identificirale su se s različitim političkim ideologijama i Fossa se identificirala s ljevicom, noseći uvijek na stadione veliki transparent sa slikom Che Guevare. Zbog nekih problema s italijanskom policijom, od 1975. do 1977. promijenila je ime u Inferno Rossonero (Crveno-crni pakao).

Fossa je narednih godina postala model za mnoge italijanske grupe ultrasa, a 1982. prikazana je i u filmu Eccezzziunale... veramente, u kojem je Diego Abatantuono glumio njenog vođu, zvanog Donato, kralj Fosse.

Skorija historija[uredi | uredi izvor]

Fossa dei Leoni u akciji

Nakon 38 godina postojanja udruženje je raspušteno 17. novembra 2005. od strane njegovih članova zbog polemika u vezi sa dvama ukradenim transparentima nakon utakmice protiv Juventusa 29. oktobra te godine. Tokom internog sukoba između Milanovih navijača Fossa je optužena da je sarađivala sa DIGOS-om[1] (što je, prema idealima ultrasa, neprihvatljivo) kako bi isposlovala vraćanje transparenata, a neki njeni članovi doživjeli su prijetnje i napade. Na kraju tog sukoba vođe grupe odlučile su je raspustiti.[2]

Ostale razloge ovog sukoba treba potražiti u odnosu Fosse sa dvjema drugim historijskim grupama ultrasa AC Milana, Brigate Rossonere i Commandos Tigre, zbog njihovih političkih razlika i borbe za vodstvo među Milanovim navijačima.[3][4] Nakon raznih pretpostavki o ponovnom formiranju grupe, mjesec kasnije (31. decembra) osnovana je grupa Guerrieri Ultras Curva Sud Milano, sastavljena od mnogo bivših članova Fosse.

Himna[uredi | uredi izvor]

Himna Fosse, zasnovana na muzici iz već spomenutog filma, sastojala se od ovih riječi: "Leoni armati stiam marciando siam la Fossa dei Leon... dei leon... leon.. leon... leon... leon... siam la Fossa dei Leon! Sangue! Violenza! Fossa dei Leoni!"

Rivalstva i prijateljstva[uredi | uredi izvor]

Koreografija navijača AC Milana za 17. titulu prvaka Italije (2003/04)

Rivalstva i prijateljstva Fosse s ostalim grupama ista su kao u cijelom sektoru Milanovih navijača.

Glavno i najstarije rivalstvo jest ono s navijačima Intera, drugog kluba iz grada Milana. U ostala veća rivalstva spadaju ona s navijačima Rome, Napolija, Juventusa, Lazija, Genoe, Verone, Atalante, Fiorentine, Sampdorije i Cagliarija.

Od prijateljskih odnosa sa drugim grupama jedini je onaj s navijačima Brescije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Specijalni istražni sektor italijanske policije.
  2. ^ Službena komunikacija na stranici FdL-a Archived 2008-09-15 na Wayback Machine (ita)
  3. ^ Članak o raspuštanju Fosse Archived 2014-04-29 na Wayback Machine, Il manifesto (26. 11. 2005) (ita)
  4. ^ Članak o raspuštanju Fosse Archived 2016-03-03 na Wayback Machine, Indymedia, 2005 (ita)

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • "Nella Fossa dei Leoni" (1998)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]