Fossa dei Leoni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Fossa dei Leoni
SkraćenicaFdL
NasljednikGuerrieri Ultras Curva Sud Milano
Datum osnivanja1968.
Datum gašenja17. novembar 2005.
VrstaNavijačko udruženje
Glavno sjedišteMilano
Jezikitalijanski
Veb-sajtfdl.it

Fossa dei Leoni (Lavlja jazbina), poznato i po akronimu FdL, bilo je udruženje ultrasa, odnosno fanatičnih navijača italijanskog nogometnog kluba AC Milan. Osnovano 1968, bilo je najstarije udruženje ultrasa u Italiji.

Historija[uredi | uredi izvor]

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Udruženje je prvobitno rođeno kao grupa kad se skupina mladih navijača počela sastajati na rampi 18 u popularnim sektorima stadiona San Siro u Milanu, noseći Milanove dresove i unoseći na stadion zastave i konfete. Ime je odabrano po nadimku starog stadiona AC Milana.

1972. premjestili su se s rampe 18 na srednji sektor stadiona. Iste godine napisana je i himna, nadahnuta italijanskim filmom Brancaleoneova vojska. U to vrijeme mnoge italijanske grupe ultrasa identificirale su se s različitim političkim ideologijama i Fossa se identificirala s ljevicom, noseći uvijek na stadione veliki transparent sa slikom Che Guevare. Zbog nekih problema s italijanskom policijom, od 1975. do 1977. promijenila je ime u Inferno Rossonero (Crveno-crni pakao).

Fossa je narednih godina postala model za mnoge italijanske grupe ultrasa, a 1982. prikazana je i u filmu Eccezzziunale... veramente, u kojem je Diego Abatantuono glumio njenog vođu, zvanog Donato, kralj Fosse.

Skorija historija[uredi | uredi izvor]

Fossa dei Leoni u akciji

Nakon 38 godina postojanja udruženje je raspušteno 17. novembra 2005. od strane njegovih članova zbog polemika u vezi sa dvama ukradenim transparentima nakon utakmice protiv Juventusa 29. oktobra te godine. Tokom internog sukoba između Milanovih navijača Fossa je optužena da je sarađivala sa DIGOS-om[1] (što je, prema idealima ultrasa, neprihvatljivo) kako bi isposlovala vraćanje transparenata, a neki njeni članovi doživjeli su prijetnje i napade. Na kraju tog sukoba vođe grupe odlučile su je raspustiti.[2]

Ostale razloge ovog sukoba treba potražiti u odnosu Fosse sa dvjema drugim historijskim grupama ultrasa AC Milana, Brigate Rossonere i Commandos Tigre, zbog njihovih političkih razlika i borbe za vodstvo među Milanovim navijačima.[3][4] Nakon raznih pretpostavki o ponovnom formiranju grupe, mjesec kasnije (31. decembra) osnovana je grupa Guerrieri Ultras Curva Sud Milano, sastavljena od mnogo bivših članova Fosse.

Himna[uredi | uredi izvor]

Himna Fosse, zasnovana na muzici iz već spomenutog filma, sastojala se od ovih riječi: "Leoni armati stiam marciando siam la Fossa dei Leon... dei leon... leon.. leon... leon... leon... siam la Fossa dei Leon! Sangue! Violenza! Fossa dei Leoni!"

Rivalstva i prijateljstva[uredi | uredi izvor]

Koreografija navijača AC Milana za 17. titulu prvaka Italije (2003/04)

Rivalstva i prijateljstva Fosse s ostalim grupama ista su kao u cijelom sektoru Milanovih navijača.

Glavno i najstarije rivalstvo jest ono s navijačima Intera, drugog kluba iz grada Milana. U ostala veća rivalstva spadaju ona s navijačima Rome, Napolija, Juventusa, Lazija, Genoe, Verone, Atalante, Fiorentine, Sampdorije i Cagliarija.

Od prijateljskih odnosa sa drugim grupama jedini je onaj s navijačima Brescije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Specijalni istražni sektor italijanske policije.
  2. ^ Službena komunikacija na stranici FdL-a Arhivirano 15. 9. 2008. na Wayback Machine (ita)
  3. ^ Članak o raspuštanju Fosse Arhivirano 29. 4. 2014. na Wayback Machine, Il manifesto (26. 11. 2005) (ita)
  4. ^ Članak o raspuštanju Fosse Arhivirano 3. 3. 2016. na Wayback Machine, Indymedia, 2005 (ita)

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • "Nella Fossa dei Leoni" (1998)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]