Fox Indijanci

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Poglavica Wapella, čija ime označava princa, bio je jedan od članova delegacije koju je 1837. Keokuk predvodio u Washington.
Wakusasse, desno, pripadnik plemena Fox sa spletom ogrlica od školjki i naušnicama od metala ili školjki. Lijevo je Massika, pripadnik srodnog plemena Sac.
Ples berdaša. Berdaš je veoma moćan i poštovan šaman-transvestit, sa kojim su se istovremeno zbijale šale. Obučen je u žensku nošnju i smio se ženiti za osobu istog pola. U rat je smio ići ali nije smio nositi muško oružje, nego samo ratnu kijaču (Eva Lips).

Fox (Lisice; Mesquakie).- Pleme Algonquian Indijanaca koje su sredinom 17. vijeka živjeli ujedinjeni sa Sac Indijancima u blizini jezera Winnebago i duž rijeke Fox u Wisconsinu. Lisice su jezično najsrodniji Sac i Kickapoo Indijancima. Nakon ratova protiv Francuza i Engleza povlače se na područje Illinoisa i Iowe. Pleme Sac danas, sebe zovu Mesquakie, žive u blizini grada Tama u Iowi, gdje se nalaze od 1857. Pleme Sac koje živi danas uglavnom u Oklahomi, nema sa njima bliže veze osim što su sa Foxima službeno grupisani pod imew Sauk & Fox ili Sac & Fox.

Ime[uredi | uredi izvor]

Ime Fox dato im je po imenu jednog njihovog klana. Sami sebe oni nazivaju Musquakiuk ili Mesquakie, Meshkwa kihugi 'narod crvene zemlje' (red-earth people). Ovo ime dolazi po vjerovanju da su Foxi stvoreni od crvene zemlje. Vidi Sac, čije ime znači "people of the yellow earth". Ostali nazivi za Lisice su Beshde'ke (Sioux). O-dug-am-eeg, ime koje su im dali Chippewa "those who live on the opposite side"; Skaxshurunu, ime od Wyandota "fox people"; Skuakísagi (Shawnee); Wakushég, (Potawatomi) u značenju "foxes".

Reference[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • R. David Edmunds, Joseph L. Peyser, The Fox Wars: The Mesquakie Challenge to New France

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]