Frankfurtski autosajam

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sajam u Frankfurt

Internacionalni sajam automobila (IAA), (njemački, Die Internationale Automobil-Ausstellung) u Frankfurtu i Hanoveru (Hannover) je najveći sajam automobila u svijetu.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi internacionalni sajam automobila održan je 1897. godine u Berlinu u hotelu Bristol sa ukupno 8 motornih vozila. Dok je 1921. godine 67 izlagača bilo zastupljeno, danas je taj broj prerastao 1000 iz 45 zemalja.

1951. godine sajam se seli u Frankfurt. Od 1953. sajam se održava svake dvije godine.

1989te je po posljednji put održan zajednički sajam osobnih i teretnih vozila u Frankfurtu. Te godine je zabilježen i rekordni broj gostiju (1.233.100). Sajam teretnih vozila se održava u Hanoveru (Hannover).

Na 61. sajmu automobila 2005. godine ja na preko 225.000 kvadratnih metara predstavljeno 80 svjetskih premijera. Broj posjetioca je bio 940.000 iz 99 zemalja.

Mjesto i vrijeme održavanja[uredi | uredi izvor]

Od 1991. godine sajam osobnih vozila se održava svake neparne godine sredinom septembra u Frankfurtu. Sajam teretnih vozila se održava svake parne godine u Hanoveru (Hannover).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]