Friedrich Ratzel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Friedrich Ratzel
Example alt text
Rođenje

30. august 1844.

Karlsruhe, Njemačka
Smrt

9. august 1904.

Ammerland, Njemačka

Friedrich Ratzel (Karlsruhe, Baden, 30. august 1844 - Ammerland, 9. august 1904), njemački geograf, sociolog i etnograf.

Predavao je na univerzitetima u Münchenu (1875-1886) i u Lajpcigu (1886-1904). Od njega je potekla ideja o "životnom prostoru" (Lebensraum), koja je bila veoma zloupotrebljavana u nacističkoj Njemačkoj. Racel je studirao zoologiju i 1869. godine je izdao komentare Darwinovog rada. Kasnije se upoznao sa teorijama vezanim za migracije vrsta. Putovanje po Sjevernoj i Centralnoj Americi (1874-1875) kao dopisnik Kelnskih novina (Kolnische Zeitung), što je ostavilo dubok utisak na njega i poslužilo kao osnova za mnoge njegove ideje.

Osnovna naučna istraživanja su mu usmjerena na proučavanje migracije i međusobnih veza čovjeka i prirodne sredine. Jedan je od osnivača antropo-geografske škole. Nastojao je da prenese Darvinizam u proučavanje društvenih odnosa. Antropogeografiju je posmatrao kao dio biogeografije. Prirodnu sredinu je smatrao glavnim faktorom razvoja čovječanstva, a državu kao organizam kome treba životni prostor.

Te su ideje imale suštinski značaj za formiranje geopolitičke koncepcije saglasno kojoj fizičko-geografski uslovi igraju odlučujuću ulogu u razvoju kulture u društveno-političkim odnosa u ljudskom društvu, odakle je izvučen rasistički stav o neravnopravnosti naroda koji naseljavaju razlicite regije Zemlje.

U "Antropogeografiji" (Anthropogeographie) (1882-1891) je razmatrao razmještaj populacije, odnos migracije i okoline, kao i uticaj prirodne okoline na pojedince i društva.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Zemlja i život
  • Komparativna geografija (Die Erde und das leben: Eine vergleichende Erdkunde) (1901-1902), *Politicka geografija (Politische Geographie) (1897) u oikutucji-geografska studija SAD (1893).