Futuristička arhitektura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ovaj članak je dio serije o
modernoj arhitekturi.
Brutalistička arhitektura
De Stijl
Ekspresionistička arhitektura
Futuristička arhitektura
Funkcionalizam
Međunarodni stil
Organska arhitektura
Vizionarska arhitektura
Crtež La Citta Nuova, 1914, Antonia Sant'Elia.

Futuristička arhitektura je počela u ranom 20. vijeku kao oblik arhitekture karakterizovan anti-historicizmom u dugačkim horizontalnim linijama sugerišući brzinu, kretanje i hitnost. Ovaj umjetnički pokret je počeo u Italiji i trajao je od 1909. do 1944. godine. Futuristične forme sugerišu brzinu, dinamiku i jak izražaj kao pokušaj priključivanja arhitekture modernim vremenima.

Nakon svog početka, futurizam je postao više kao generalni naziv za opis šireg trenda u modernom dizajnu koji teži ka ostvarenju vrste profetične arhitekture izvan svoga vremena tj. barem 10 godina ispred u budućnosti. Početci futurizma datiraju od vizionarskih crteža italijanskog arhitekte Antonio Sant'Elia a produžuju se do tzv. Googie arhitekture iz 1950-ih godina u Kaliforniji te naknadnih trendova "Svemirskog doba".

Futurizam nije stil već otvoren pristup arhitekturi tako da mu se definicija više puta mjenjala tokom godina kako su različiti arhitekti interpretirali princip na različite načine. Ipak futurizam je najprepoznatljiviji sa upečatljivim oblicima, dinamičnim linijama, jakim kontrastima i korištenjem suvremenih materijala.


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Futuristička arhitektura koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.