Brutalistička arhitektura

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ovaj članak je dio serije o
modernoj arhitekturi.
Brutalistička arhitektura
De Stijl
Ekspresionistička arhitektura
Futuristička arhitektura
Funkcionalizam
Međunarodni stil
Organska arhitektura
Vizionarska arhitektura

Brutalistička arhitektura ili Brutalizam je arhitektonski stil koji je proizašao iz moderne arhitekture a koji je napredovao od 1950-ih do 1970-ih godina. Početci ovog stila su ponajviše bili inspirisani od strane švicarskog arhitekte Le Corbusier-a (specifično sa primjerom zgrade Unité d'Habitation) i od strane njemačkog arhitekte Ludwig Mies van der Rohe-a. Izraz potiče od francuske riječi béton brut ili sirovi beton. Brutalistički objekti su obično formirani u obliku blokova, geometrijskih i repetativnih oblika te su često odražavale teksturu drvenih formi korištenih za uklopljivanje materijala a koji je obično bio hrapavi i neobrađen izliveni beton. Objekti mogu ostvariti brutalistički karakter kroz hrapav, blokovni izgled te kroz odražavanje strukturalnih i mehaničkih komponenata i oblika na svom eksterijeru

Brutalizam se kao arhitektonski stil također ponekad udružuje sa socijalističkim utopijskim ideologijama kojima su sami dizajneri bili skloni. Ipak propust naprednih zajednica da prihvate Brutalizam te zbog urbanog propadanja nakon drugog svjetskog rata doprinijelo je da sam arhitektonski stil kao i ideologija izgubi na popularnosti.


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Brutalistička arhitektura koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.