Le Corbusier

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Charles Le Corbusier

Charles Le Corbusier (Le Corb, Corbu), (La Chaux-de-Fonds, 6. oktobar 1887 – Roquebrune-Cap-Martin kraj Nice, 27. mart 1965), je bio francuski arhitekt švicarskog porijekla. Pravo ime Charles Edouard Jeanneret zauzima istaknuto mjesto u modernoj umjetnosti kao arhitekt, slikar i pisac koji je presudno uticao na savremenu svjetsku arhitekturu. Primjenom novih materijala, poput armiranog betona, stakla i željeza, te novih građevinskih metoda, u arhitekturi je radikalno prekinuo s tradicionalnim građevinskim formama. Le Corbusier postaje poznat prvonagrađenim natječajnim projektom za palaču Lige naroda u Genevi 1927.[1]

Ostvarenja u početnom periodu[uredi | uredi izvor]

Primjenom novih materijala, poput armiranog betona, stakla i željeza, te novih građevinskih metoda, u arhitekturi je radikalno prekinuo s tradicionalnim građevinskim formama i uradio je nekoliko značajnih ostvarenja u periodu 1927. – 1928. godina.[2]

 • Palata Lige naroda u Ženevi 1927. je izgrađena po Le Corbusier-ovom prvonagrađenom konkursnom rješenju.
 • Vila Savoja (Villa Savoye) u Poisiju, predgrađu Pariza je njegov najpoznatiji projekat porodične kuće. Izgrađena je između 1928. I 1931. god.[3][4] Vila je reprezentativni primjer moderne arhitekture i Internacionalnog stila.
 • Weissenhof, Stuttgart, Njemačka

Već od dvadesetih godina XX veka počinje da se bavi i urbanističkim studijama, čime će izvršiti možda i najveći uticaj na svjetsku arhitektonsku scenu. Godine 1922. predstavlja plan za "Savremeni grad" (fr. Ville Contemporaine), plan humanog naselja za tri miliona stanovnika, gde je insistirao na parkovskim površinama i što većem procentu zelenila, zbog čega su mnogi ovu studiju nazvali "Kule u parku". Na ovim principima zasnovan je i njegov najpoznatiji projekat višeporodičnog stanovanja Unité d'Habitation (jednostavno "stambena zgrada"), koja je prvi put izvedena u Marseju, a kasnije primenjena i u Nantu, Berlinu i drugim gradovima.[5]

Osnivanje CIAM i Atenska povelja[uredi | uredi izvor]

Tokom 1927, Le Corbusier preduzima odlučujuće korake prema promovisanju moderne arhitekture kao dominantnog evropskog stila. Prilikom konkursa za zgradu Lige naroda sastao se sa vodećim njemačkim i austrijskim arhitektama.Na izložbi u Stuttgartu, sedamnaest vodećih arhitekata moderne arhitekture bilo je pozvano da prikaže dvadeset i jednu kuću. Le Corbusier i Mies Van der Rohe imali su glavnu ulogu. Zajedno sa Pierre Chareau-om postavljaju temelje za definisanje zajedničkog stila.

Godine 1928, Le Corbusier je bio jedan od glavnih osnivača Internacionalnog udruženja modernih arhitekata (Congrès International d'Architecture Moderne, CIAM) u dvorcu La Sarraz u Švicarskoj. Ovo udruženje je promoviralo „arhitekturu kao društvenu umjetnost” i snažno je utjecalo na arhitekturu 20. stoljeća.[6][7]


Tijekom Višijske Francuske, nakon što su njegovi planovi o uređenju grada Alžira odbijeni 1942. godine, on se potpuno povlači iz političkog života. Godine 1943, Le Corbusier objavljuje Atinsku povelju, utemeljenu na zaključcima zasjedanja CIAM-a u Atini 1933. godine. Ona je imala presudnu ulogu u oblikovanju poslijeratnog svjetskog urbanizma.

Zgrada u SSSR

Boravak u SSSR[uredi | uredi izvor]

Između 1928. - 1934. Posjećivao je Sovjetski Savez, promovišući Modernu arhitekturu i projektujući zgradu na Centralnom sovjetskom trgu. Tokom 1932. godine pozvan je da učestvuje na međunarodnom konkursu za projekat nove Sovjetske palate u Moskvi, koja bi se gradila na mjestu Saborne crkve Ruske pravoslavne crkve koju je Staljin srušio. Drugi svjetski rat je onemogućio gradnju.

Nakon 1945. koncentriše se na stambenu problematiku, u skladu sa savremenim postulatima kolektivnog stanovanja.

Od 1947. do 1951. gradi takozvani "Sunčani grad" u Marseillesu, stambeni blok za 3.600 stanovnika, koji je postao uzorom za mnoga slična rješenja.

Chandigarh Indija

U Indiji[uredi | uredi izvor]

Na poziv Džavaharlal Nehru-a, 1950-ih dobiva priliku ostvariti ideje „Sunčanog grada” dizajnirajući nekoliko građevina.

 • 1951. - Više zgrada u Ahmedabadu, Indija:
  • Muzej Sanskar Kendra
  • Zgrada udruženja mlinara
  • Vila Sarabhai
  • Vila Shodhan
 • U središtu nove prijestolnice indijske države Punjab, Chandigarha, prvog planskog grada u Indiji projektovao je od 1952. do 1959. godine:
  • Palata pravde Punjaba i Haryane
  • Muzej i umjentička galerija
  • Zgrada sekretarijata
  • Guvernerska palata
  • Zgrada parlamenta
  • Zgrada fakulteta umjentosti i arhitekture

Zgrada OUN 1947–1952[uredi | uredi izvor]

Zgrada OUN-a koju su projektovali Le Corbusier, Oscar Niemeyer i Wallace K. Harrison u periodu 1947–52

Početkom 1947 Le Corbusier je angažovan na projektu zgrade OUN koja se radila na Ist Riveru u Njujorku. Umjesto konkursa, formiran je tim projektanata sastavljen od vodećih međunarodnih arhitekata nominovanih od vlada: Le Corbusier, Oscar Niemeyer iz Brazila, Howard Robertson iz Velike Britanije, Nikolaj Basov iz SSSR i još petorica iz ostatka svijeta. Ekipom je rukovodio američki arhitekta Wallace K. Harrison, poznat kao arhitekta porodice Rokfeler, koja je bila i donator izgradnje zgrade.[8]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Le Corbusier". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 13. 9. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 2. ^ Curtis (2006), p. 93
 3. ^ Villa Savoye à Poissy: Tourism Industry. Centre des monuments nationaux. Retrieved on January 19, 2011. (French)
 4. ^ Courland, Robert. Concrete Planet. Prometheus Books, Amherst, NY. (2012) page 326.
 5. ^ Larousse, Éditions. "Encyclopédie Larousse en ligne – Charles Édouard Jeanneret dit Le Corbusier". larousse.fr.
 6. ^ "Theodore Dalrymple - The Architect as Totalitarian - Le Corbusier's baleful influence". Pristupljeno 13. 9. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 7. ^ "CIAM (Congres Internationaux d'Architecture Moderne)". History & The Arts. Pristupljeno 13. 9. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
 8. ^ "Oscar Niemeyer and the United Nations Headquarters (1947–1949)". United Nations. decembar 2014. Arhivirano s originala, 5. 11. 2014. Pristupljeno 4. 11. 2014. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]