Gailtalska narodna nošnja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Djevojke u Gailtalskoj narodnoj nošnji
Muška narodna nošnja

Gailtalska narodna nošnja je narodna nošnja koja se nosi u donjem dijelu Gailtal u austrijskoj pokrajini Koruškoj, doline izmedu općina Kartitsch i Villach, za potrebe crkvenog običaja i proslava (njemački: Untergailtaler Kirchtag).

Ženska nošnja[uredi | uredi izvor]

Donjogailtalska ženska svečana nošnja uvelike se razlikuje od inače dugih i tamnih koruških svečanih nošnji. Sastoji se od velikog broja dijelova, a karakteristike su mu: marama za glavu i maramu na prsima, dvije marame sa resama. Za maramu za glavu se stavlja svilena marama, a za maramu na grudima vunena ili svilena. Bijele čarape koje naglašavaju listove djevojaka, crne kožne gležnjače s bijelim vezom. Preko bijelih, čipkom obrubljenih pamučnih gaća dolazi kratka, uska podsuknja, s crvenim podvezicama koje vire ispod čipke gaća. Preko nje se nosi široka, uštirkana suknja s 12 metara tkanine, što omogućuje da se teška nabrana suknja tunike ističe na sveobuhvatan način. Lanena bluza pažljivo je uštirkana, ima V-oblik, nabran i bogato uštirkan ovratnik i prostrane rukave. Kontrast tome je tamna tunika, koja se sastoji od ručno nabrane suknje od čiste vunene freske i steznika od baršuna ili svile. To uključuje dvije pregače, malu, tamnu, glatku i veću, s uzorkom, izrađenu od vunenog muslina i ručno nabranu. Najistaknutiji dio nošnje je široki, izvezeni kožni remen s ukrasnim vrpcama i remenima za noževe.

Muška nošnja[uredi | uredi izvor]

Muška nošnja donjeg Gailtala živa je starinska forma nošnja zahvaljujući običaju Kufenstechen (slovenski: štehvanje), koji čini kontrast živopisnoj svečanoj nošnji žena. Tamna nošnja ukazuje na nekadašnje zanimanje seoskih kolara. Osnova je bijela lanena košulja s karakterističnim pufnastim rukavima i crvenim vještičijim bodom na ovratniku i manšetama. Preko njega se nosi jakna s visokim ovratnikom od svile ili izvezenog baršuna koja se zakopčava gustim nizom srebrnih dugmadi. Preko gileta je vezan šareni svileni rubac. Tamna baršunasta suknja, koja se nosi u smeđoj ili crnoj boji, ima obrub harras vrpce. Crne ili smeđe kožne hlače do koljena mogu se vezati uzicom na nogavici. Visoke čizme, koje sežu preko koljena, jahači nose samo u smeđoj boji. Osim crnog šešira širokog oboda s crnom tordiranom uzicom i velikim čuperkom, mladi jahači nose i crnu šiljastu kapu sa šarenim prugama, koja inače visi iz čizme.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Knific, Bojan. Gailtaler Tracht - Enzyklopädie der slowenischen Kulturgeschichte in Kärnten/Koroška. Von den Anfängen bis 1942 Band 1 (jezik: njemački). Beč: Böhlau Verlag. str. 385–387. ISBN 978-3-205-79673-2. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  • Makarovič, Marija; Dolenc, Jana (1993). Poljanska dolina ob Kolpi. Slovenska ljudska noša v besedi in podobi, 6. zvezek (jezik: slovenski). Ljubljana: Slovenski etnografski muzej. Pristupljeno 10. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]