Gazimestan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Translation Latin Alphabet-cs.svg Ovom članku je neophodan prijevod sa srpskog na bosanski jezik.
Ovaj članak je napisan na nekom drugom jeziku, umjesto na bosanskom. Ako je članak bio predviđen za čitaoce Wikipedije na tom jeziku, premjestite ga na odgovarajući projekt. Pogledajte i spisak Wikipedijinih jezičkih projekata.
Spomenik na Gazimestanu.
Posjetioci iz Beograda obilaze Gazimestan 2014.

Gazimestan je uzvišenje na sjeveroistoku Prištine (626 m), pet kilometara od grada, kraj magistrale za Kosovsku Mitrovicu. Na njemu je vođena Kosovska bitka 28. juna 1389. godine.

Na uzvisini je Spomenik kosovskim junacima, koji je podigla Narodna Republika Srbija 1953. godine. Nedaleko, kilometar prema selu Lazarevu se nalazi Muratovo turbe (grob ubijenog sultana Murata), a na jugu, na 500 m, Barjaktarevo turbe.[1]

1989. godine je postavljena i ploča od bijelog mermera (gdje je nekad i bio Mramorni stub) na kojoj je ispisan natpis despota Stefana Lazarevića. Na Gazimestanu je, na Vidovdan, 1989. godine održana proslava 600. godišnjice Kosovske bitke kojoj je prisustvovalo oko milion ljudi[potreban citat]. Neki historičari i bivši jugoslovenski političari smatraju da je tada Slobodan Milošević u svom govoru[2] najavio raspad SFR Jugoslavije[potreban citat].

Kompleks Gazimestana sa spomenicima i božurima je bio pod zaštitom države do 1999. godine. Sada ga čuvaju međunarodne snage. U blizini spomenika je privatna ergela konja i konjički klub koji terene Gazimestana koristi kao hipodrom.[3]

Srbi se svake godine na Vidovdan okupljaju kod Spomenika kosovskim junacima na Gazimestanu, a Srpska pravoslavna crkva održi spomen.

Reference[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]