Geofon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Geofon

Geofon je jednostavan uređaj za registraciju nailazaka seizmičkih valova tokom mjerenja na kopnu. Sastavljen je od inertne mase obješene o pero pričvršćeno za magnetno kućište fiksno povezano s površinom tla, oko koje su namotani električni provodnici. Kretanje tla, izazvano nailaskom (seizmički val) seizmičkih valova, pokreće inertnu masu sa provodnicima u kojima se zbog kretanja unutar permanentnog magnetnog polja inducira struja razmjerna (seizmički val) amplitudi nailazećih seizmičkih valova. Registracija seizmičkih podataka na terenu obavlja se unutar posebnih aparatura u koje dolaze inducirane struje iz geofona.

Seizmički valovi iz podzemlja snimaju se na posebnom rasporedu od 24 ili više grupa geofona ili kanala, prenose do aparature te registriraju na 24 ili više tragova na seizmičkoj snimci ili seizmogramu. Inducirane struje malog intenziteta iz prijemnika odlaze u aparaturu koju čini niz filtara i pojačala te uređaja za digitalizaciju i zapis podataka na magnetne medije. U njoj se ulazni valni oblici prethodno pojačavaju i filtriraju kako bi se uklonile one komponente valnih oblika čija frekvencija pada izvan raspona frekvencija korisnih signala, dok se primjenom posebnih antialiasing filtara uklanjaju frekvencije, koje bi nakon digitalizacije mogle uzrokovati pojavu aliasinga. Nakon toga se tako obrađeni podaci zapisuju u brojčanom ili digitalnom obliku na magnetne trake koje služe kao izvorni materijal za dalju obradu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]