Geometrijske transformacije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Operacije koje primjenjujemo na geometrijski opis objekta da bi ga premjestili, rotirali, promijenili njegovu veličinu ili reflektovali se nazivaju geometrijske transformacije. Geometrijske transformacije se primjenjuju na objektima tokom modeliranja, kao i u viewing rutini (proceduri za prikazivanje slike na izlaznom uređaju), gdje preoblikujemo opis prizora koji se nalazi u svjetskim koordinatama (engl. world coordinates), omogućavajući tako prikaz na izlaznom uređaju. Za preoblikovanje pri modeliranju obično kažemo da su to modeling transformacije. Transformacije se dodatno koriste i u mnoštvu drugih aplikacija, npr u CAD sistemima ili u računarskoj animaciji.