Gilgameš koji je tražio besmrtnost

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gilgameš koji je tražio besmrtnost
Autor Hamza Hamzabegović
Jezik Bosanski jezik
Vrsta djela Roman

Gilgameš koji je tražio besmrtnost je roman bosanskohercegovačkog književnika Hamze Hamzabegovića.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Hamza Hamzabegović se bavi i historijom. Kao rezultat tog listanja po knjigama koje se bave prošlošću nastao je roman Gilgameš koji je tražio besmrtnost, zapravo prozna obrada poznatog staromezopotamijskog epa o Gilgamešu, junaku bikove snage, koji je dvije trećine Bog, a jednu čovjek. To je na neki način ironiziranje ljudskog straha od neizbježne smrti. Ovjde se uklapa i Utnapištimova dramtična Priča o potopu svijeta i njegovoj čuvenoj lađi. Na kraju se Gilgameš, uz očajno negodovanje, ipak miri sa činjenicom da i on, junak nenadmašne snage, mora umrijeti pošto u sebi nosi previše ljudskog. Kuda juriš, Gilgameše?! Život kakav ti tražiš, ti ga sigurno nećeš naći. (Strana 149)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Books-aj.svg aj ashton 01.svg Nedovršeni članak Gilgameš koji je tražio besmrtnost koji govori o književnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.