Idi na sadržaj

Glad na Rogu Afrike 2011.

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Projekcija nivoa krize u Istočnoj Africi, koji je sačinila FEWS Net (Mreža za rano upozorenje na pojavu gladi). Stanje se odnosi na period od jula do septembra, bazirano na trenutnom nivou odgovora na krizu.

Stanje gladi se dešava u nekoliko regiona na Rogu Afrike kao rezultat teške suše koja pogađa cijeli region Istočne Afrike. Trenutna suša "najgora u zadnjih 60 godina" je uzrokovala strašnu krizu u snabdijevanju hranom u Somaliji, Etiopiji i Keniji, i ugrožava 12 miliona ljudi. Veliki broj izbjeglica koji su iz južne Somalije je prešao u susjedne Keniju i Etiopiju, je u stanju nagomilanosti, veoma slabe ishrane i nehigijenskih uslova, što je dovelo do velikog broja smrtnih slučajeva. Druge zemlje u okruženju Roga Afrike, uključujući Džibuti, Sudan, Južni Sudan i dijelove Ugande, su također pogođeni krizom hrane.

20. jula su Ujedinjene Nacije službeno proglasile stanje gladi u dva regiona južne Somalije, što zanči da je to prvi put u zadnjih 30 godina da su UN proglasile glad. Vjeruje se da je na desetine hiljada ljudi već umrlo od gladi, prije nego što je samo stanje gladi i proglašeno.

3. augusta, UN su proglasile stanje gladi u tri druga regiona južne Somalije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Humanitarne organizacije