Goce Delčev

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-issue.svg Tema članka je kontroverzna.
Moguće je da se pojedinci ne slažu s tačkom gledišta izraženom u ovom članku ili je neutralna tačka gledišta članka sporna.
Unbalanced scales.svg Neutralnost i/ili ispravnost ovog članka je osporena.
Molimo da prije uređivanja članka sporne rečenice razmatrate na stranici za razgovor.
Goce Delčev

Goce Delčev (Kukuš, 29. januar 1872. - Banica, 4. maj 1903.), makedonski ideolog i organizator makedonskog revolucionarnog pokreta u Makedoniji i bugarskog u Trakiji, vođa Tajne makedonsko-odrinske revolucionarne organizacije (skraćeno TMORO, u početku Bugarski makedonsko-odrinski revolucionarni komitet), kasnije preimenovane u Unutrašnja makedonsko-odrinska revolucionarna organizacija (na bugarskom i makedonskom skraćeno VMORO). U Bugarskoj smatraju da je Goce Delčev etnički Bugarin, a u Republici Makedoniji da je etnički Makedonac.

Goce Delčev je postao bugarski učitelj u Štipu 1894. godine, gdje se upoznaje sa Damom Gruevim, jednim od osnovača revolucionarne organizacije. Delčev se pridružio toj Organizaciji, ubrzo postajući njen vođa.

Pohađao je sofijsku vojnu školu iz koje je isključen zbog širenja socijalističkih ideja. Bio je član CK VMRO-a i učestvovao u izradi statuta, pravilnika i instrukcija VMORO-a. Suprotstavljajući se osmanlijskom despotizmu, borio se za političku autonomiju Makedonije i istočne Trakije. Zastupao je ideju da se oslobođenje Makedonije i Tračke treba provesti podizanjem unutrašnjeg ustanka. Smatrao je da je plan o podizanju Ilindenskog ustanka 1903. preuranjen zbog nepripremljenosti naroda. Poginuo je boreći se protiv osmanlijske potjere nekoliko mjeseci prije izbijanja ustanka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]