Goli otok

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja pojma Otok pogledajte Otok (čvor).
Goli otok
Goli otok.jpg
Pogled na Goli otok sa obale
Goli mapa.jpg
Geografija
Koordinate Koordinate: xx° xx' S; xx° xx'
Površina 4,7
Država
Stanovništvo Nenaseljen

Goli otok je ostrvo u hrvatskom dijelu Jadranskog mora, i smješten je između sjevero-istočnog dijela ostrva Raba i obale. Goli otok je neplodan i nema stalnih stanovnika. Sjeverni dio ostrva nema vegetacije, dok na južnoj strani ima malo vegetacije i nekoliko uvala.

Historija[uredi | uredi izvor]

Sve do Prvog svjetskog rata na Golom otoku nije bilo nikakvih naselja, kada je Austro-Ugarska napravila logor za ruske zarobljenike sa istočnog fronta. Poslije Drugog svjetskog rata socijalistička Jugoslavija pretvorila je 1949. Goli otok u strogi zatvor gdje su isključivo bili zatvarani politički zatvorenici. Nisu svi poticali iz komunističkih redova: bilo je među njima i hrvatskih, albanskih, makedonskih i drugih antikomunista i nacionalista. Ovaj zatvor je bio u rukama federalne vlade sve do 1956. godine, kada prelazi u nadležnost SR Hrvatske. Dok je bila u nadležnosti SR Hrvatske, zatvor na Golom otoku je uglavnom smještao političke zatvorenike, ali poslije su bile zatvarane i osobe koje su počinila kriminalna djela (krađe, ubistva i slično), a ponekad su bili zatvarani i maloljetni delikventi.

Zatvorenici si bili prisiljavani na teški fizički rad u kamenolomu, bez obzira na vremenske prilike: ljeti pri visokim temperaturama kao i zimi u hladnoj buri. Zatvorenici su bili povremeno premlaćivani i maltretirani od strane čuvara. Zatvor je prestao raditi 1988. godine, a godinu poslije, 1989, biva potpuno napušten.

Goli otok danas posjećuju turisti, te pastiri sa ostrva Raba koji ponekad dovoze ovce na ispašu.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Goli otok koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: