Govor o stanju Unije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Barack Obama drži Govor o stanju Unije na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa 2010. godine

Govor o stanju Unije (eng. State of the Union Address) ili Govor o stanju nacije je godišnje obraćanje predsjednika SAD-a Kongresu na zajedničkoj sjednici oba doma (Senata i Doma predstavnika), a koje se redovno događa u januaru.

Govor ili izvještaj je kategorija koju propisuje Ustav SAD-a obvezujući predsjednika da "s vremena na vrijeme izvijesti Kongres o stanju Unije"(čl. II., st. 3).

Predsjednik nije dužan održati govor već izvještaj može samo proslijediti Kongresu. No obraćanje predsjednika postao je običaj i prvorazredni politički događaj u SAD-u koji se redovno koristi u svrhu osvrta na trenutnu političku situaciju, ali i kao najava budućih poteza Vlade.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

The American Presidency Project: Arhiv i analiza govora o stanju nacije