Grb Osmanlijskog Carstva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Osmanlijskog Carstva

Grb Osmanlijskog Carstva je stvoren tek u 19. vijeku. Dotad je svaki sultan Osmanlijskog Carstva imao svoj vlastiti monogram, zvani tugra, koji se koristio kao grb. Svoj krajnji oblik je dobio 17. aprila 1882. kada ga je sultan Abdul Hamid II. i usvojio kao grb carstva.

Sastojao se od dvije zastave: zastava dinastije Osmanlija na kojoj su prikazani polumjesec i zvijezda na crvenoj podlozi, i zastava Islamskog halifata na kojoj su predstavljena tri polumjeseca na zelenoj pozadini.

Neki grafički elementi sa grba Osmanlijskog Carstva se mogu vidjeti i na savremenom grbu Republike Turske, kao što su npr. centralni oval i okomito postavljeni polumjesec i zvijezda.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]