Grb Turske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb Turske

Grb Turske, iako neslužbeni državni simbol Turske proistekao iz nacionalne zastave, koristi se de facto kao nacionalni grb i nalazi se između ostalog na pasošu Turske, ličnoj karti i drugim državnim dokumentima.

Zvijezda i polumjesec, kao trenutni grb Turske su preuzeti sa zastave Osmanlijskog carstva iz 19. vijeka a status de facto nacionalnog grba su stekli nakon ukidanja osmanlijskog grba 1922. godine. Korišten je na nacionalnim ličnim kartama tokom 1930tih (sa kracima polumjeseca okrenutim ulijevo umjesto trenutno korištene orijentacije udesno).

Grb je jednostavnog heraldičkog dizajna. Sastoji se od crvenog ovala na kojem se nalaze vertikalno postavljeni polumjesec i zvijezda s turske zastave, koje okružuje zvanični naziv države na turskom. Grb podsjeća na neke stare grbove iz perioda osmanlijskog carstva.

Upotreba grba[uredi | uredi izvor]

Bijeli polumjesec i zvijezda unutar kružnice[uredi | uredi izvor]

Grb, koji je ustvari isječak u obliku kružnice sa turske zastave (u nekoliko sličnih varijanti) je jedna od varijanti grba Turske koji koriste neka ministarsta i vladine institucije, Velika narodna skupština Turske kao i neki sportski timovi i sportisti. Takođe se koristio i na starim turskim ličnim kartama.

Grb Ministarstva vanjskih poslova[uredi | uredi izvor]

Ministarstvo vanjskih poslova Turske često koristi grb ovalnog oblika, crvene podloge optočene zlatnom bojom i simbolom Republike Turske (polumjesec i zvijezda) također zlatne boje, smještenih u centru podloge. Ovalni oblik ovog grba potiče još iz 19. vijeka.[1] Mjesec i zvijezda na grbu su u vertikalnom nizu, tako da se zvijezda nalazi iznad polumjeseca. Ova varijanta grba, uz natpis 'Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği što bi u prijevodu na bosanski jezik doslovno značilo Ambasada Republike Turske, se nalazi na turskim ambasadama.[2][3]

Predsjednički pečat[uredi | uredi izvor]

Pečat predsjednika Turske je kružnog oblika, crvene podloge sa 16 petokrakih zvijezda zlatne boje raspoređenih ravnomjerno po obodu grba sa velikom zvijezdom, sa 16 krakova različite dužine, također zlatne boje koja se nalazi u centru podloge grba. Zvijezde raspoređene po obimu grba simboliziraju 16 velikih turskih carstava.[4] Izgled i upotreba grba regulirana je zakonom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Web site of the Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Turkey
  2. ^ http://www.ukrturk.net/wp-content/uploads/2011/04/kiev-b%C3%BCy%C3%BCkel%C3%A7ili%C4%9Fi.jpg Arhivirano 26. 1. 2013. na Wayback Machine Official escutcheon of the Turkish Embassies
  3. ^ http://2.bp.blogspot.com/_w6NK9TTlXDc/TPZw-NEmAHI/AAAAAAAAAnI/M1H4aI8QCMQ/s1600/b3dfe14616_b.jpg Arhivirano 4. 3. 2016. na Wayback Machine Official escutcheon of the Turkish Embassies
  4. ^ "Official website of the Turkish Presidency: Detailed description of the Turkish Presidential Seal". Arhivirano s originala, 4. 10. 2011. Pristupljeno 12. 7. 2018.