Grb Turske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gnome-help.svg Korisnik BosnianWikiS je odabrao ili predložio ovaj članak za spašavanje.
Ovaj šablon uklonite jedino ako namjeravate dopuniti članak.
Grb Turske

Grb Turske, iako neslužbeni državni simbol Turske proistekao iz nacionalne zastave, koristi se de facto kao nacionalni grb i nalazi se između ostalog na pasošu Turske, ličnoj karti i drugim državnim dokumentima.

Zvijezda i polumjesec, kao trenutni grb Turske su preuzeti sa zastave Osmanlijskog carstva iz 19. vijeka a status de facto nacionalnog grba su stekli nakon ukidanja osmanlijskog grba 1922. godine. Korišten je na nacionalnim ličnim kartama tokom 1930tih (sa kracima polumjeseca okrenutim ulijevo umjesto trenutno korištene orijentacije udesno).

Grb je jednostavnog heraldičkog dizajna. Sastoji se od crvenog ovala na kojem se nalaze vertikalno postavljeni polumjesec i zvijezda s turske zastave, koje okružuje zvanični naziv države na turskom. Grb podsjeća na neke stare grbove iz perioda osmanlijskog carstva.

Upotreba grba[uredi | uredi izvor]

Bijeli polumjesec i zvijezda unutar kružnice[uredi | uredi izvor]

Grb, koji je ustvari isječak u obliku kružnice sa turske zastave (u nekoliko sličnih varijanti) je jedna od varijanti grba Turske koji koriste neka ministarsta i vladine institucije, Velika narodna skupština Turske kao i neki sportski timovi i sportisti. Takođe se koristio i na starim turskim ličnim kartama.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]