Grb Gibraltara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Gibraltara

Grb Gibraltara je prvi put darovan 10. jula 1502. godine od strane Izabele I Kastiljske. To je najstariji grb u upotrebi u prekomorskim teritorijama Ujedinjenog Kraljevstva i unikatan po tome da je jedini iz vremena prije britanske kolonijalne administracije.

Grb se sastoji iz štita na kome se nalazi crveni zamak sa tri kule na bijeloj podlozi sa zlatnim ključem koji visi na sredini crvenog deijla pozadine. Zamak simboliše gibraltarsku tvrđavu a ključ značaj Gibraltara. Moto je Montis Insignia Calpe, što znači Štit stijene Gibraltar.

Grb se razlikuje od pečata Gibraltara, koji je slika gibraltarske stijene sa brodom ispred. Ne postoje podaci o vremenu nastanka tog motiva.

Od 1982., zastava koja predstavlja grb koristi se kao Zastava Gibraltara, a grb se također pojavljuje na zastavi Guvernera Gibraltara.

Grb vlade Gibraltara isti je kao grb Ujedinjenog Kraljevstva uz dodati štit koji prikazuje grb Gibraltara.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]