Grb Farskih ostrva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Farskih ostrva

Grb Farskih ostrva prvi put se pojavio u jednoj od srednjovjekovnih stolica u Kirkjubouru u 15. vijeku. Prikazuje ovna na štitu. Kasnije verzije prikazuju pečat na kojem se nalazi ovan, a tu verziju koristili su svi suci na Farskim ostrvima, u starom sudu Logtingu.

Grb je izašao iz upotrebe kada je Logting ukinut 1816. godine. Ni po obnovi institucija, grb više nije korišten. Poslije usvajanja Zakona o autonomiji 1948. godine, grb se ponovo upotrebljava, ali ne od parlamenta, Logtinga, već vlade - Landsstýria. Kabinet premijera objavio je 1. aprila 2004. godine pečat upotrebe novog grba, baziranog na najstarijoj varijanti grba i u bojama zastave Farskih ostrva uz dodatu zlatnu. Neke institucije još uvijek koriste stari simbol.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]