Grb Švedske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Švedske

Grb Švedske se sastoji od štita koji se sastoji od četiri polja i malog štita u sredini. Prvo i četvrto polje prikazuju tri kraljevske krune Švedske koje su nacionalni simbol još od vremena kralja Alberta. Drugo i treće polje prikazuju tradicionalne lavove dinastije Folkunga. Mali štit prikazuje dinastijski grb. Iznad štita nalazi se kraljevska kruna Švedske. Štit drže dva lava, koja se tradicionalno smatraju "švedskim" - s dvostrukim repovima i ovjenčani kraljevskim krunama. Lav je već četiri stoljeća značajan element švedske heraldike, posebno državne. Štit je također okružen ogrlicom reda Serafima poznatog i kao Red Njegovog Kraljevskog Veličanstva. Ovo je najznačajniji red u Švedskoj i ova ogrlica najveće je priznanje koje pojedinac može dobiti. Veliki grb također je i grb monarha koji specijalnim dekretom može njegovu upotrebu odobriti pojedinim članovima kraljevske porodice uz određene izmjene.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]