Grb Irske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Irske

Grb Republike Irske predstavlja zlatnu harfu sa srebrnim žicama na plavoj pozadini. Harfa je dugo heraldički simbol Irske.

Irska harfa[uredi | uredi izvor]

Harfa je poznata kao simbol Irske još od 13. vijeka, a prvi put se pojavila na angloirskom kovanom novcu 1536., tokom vladavine Henrika VIII. Nekad se označava i kao harfa Briana Borua, visokog kralja Irske. Pojavljuje se i u trećoj četvrtini grba Ujedinjenog Kraljevstva, što simbolizira staru pretenziju britanske Krune na Irsku, u (osporenom) redu sukcesije Briana Borua.

Harfa je izabrana kao državni simbol po nastanku Irske kao slobodne države, i jedno je od najranijih predstavljanja na Velikom pečatu spomenute. Službeni je simbol ostala i po usvajanju Ustava Irske. Slika harfe nalazi se na kovanom novcu Irske, pasošima i službenim dokumentima. Također je službeni simbol na pečatima najviših državnih dužnosnika.

Harfa se pojavila na kovanom novcu 1928., a uveliko je promijenjena 1939., te na današnjim irskim euro novčićima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]