Grb Ujedinjenog Kraljevstva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Grb Akrotirija i Dhekelije)
Grb Ujedinjenog Kraljevstva

Grb Ujedinjenog Kraljevstva je zvaničan grb britanskog monarha, trenutno Elizabete II. Varijante ovog grba koriste drugi članovi kraljevske porodice i britanska vlada. U Škotskoj, kraljica ima drugačiji grb, čiju varijantu koristi tamošnja vlast.

Simbolika[uredi | uredi izvor]

Štit je podjeljen na četiri dijela, u gornjem lijevom i donjem desnom dijelu je prikaz tri lava u prolazu na crvenoj pozadini (simbol Engleske), u gornjem desnom dijelu je kraljevski grb Škotske - crveni lav na zlatnoj pozadini, okružen ljiljanovim vijencem; na donjem lijevom dijelu je harfa, simbol Irske.

Krijesta je lav koji stoji na sve četiri šape, sa imperijalnom krunom, a sam stoji na imperijalnoj kruni koja je na zlatnom, kraljevskom šljemu.

Držači su krunisani lav (simbol Engleske) i jednorog, simbol Škotske. Jednorog je okovan, pošto je po legendi slobodni jednorog bio smatran izuzetno opasnom zvijeri.

Grb ispod štita nosi moto britanskih monarha "Dieu et mon droit" (Bog i moje pravo), a oko štita se nalazi moto britanskog Reda podvezice - "Honi soit qui mal y pense" (Posramljen bio onaj koji loše o tom).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]