Grb Ujedinjenog Kraljevstva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Ujedinjenog Kraljevstva

Grb Ujedinjenog Kraljevstva je zvaničan grb britanskog monarha, trenutno Elizabete II. Varijante ovog grba koriste drugi članovi kraljevske porodice i britanska vlada. U Škotskoj, kraljica ima drugačiji grb, čiju varijantu koristi tamošnja vlast.

Simbolika[uredi | uredi izvor]

Štit je podjeljen na četiri dijela, u gornjem lijevom i donjem desnom dijelu je prikaz tri lava u prolazu na crvenoj pozadini (simbol Engleske), u gornjem desnom dijelu je kraljevski grb Škotske - crveni lav na zlatnoj pozadini, okružen ljiljanovim vijencem; na donjem lijevom dijelu je harfa, simbol Irske.

Krijesta je lav koji stoji na sve četiri šape, sa imperijalnom krunom, a sam stoji na imperijalnoj kruni koja je na zlatnom, kraljevskom šljemu.

Držači su krunisani lav (simbol Engleske) i jednorog, simbol Škotske. Jednorog je okovan, pošto je po legendi slobodni jednorog bio smatran izuzetno opasnom zvijeri.

Grb ispod štita nosi moto britanskih monarha "Dieu et mon droit" (Bog i moje pravo), a oko štita se nalazi moto britanskog Reda podvezice - "Honi soit qui mal y pense" (Posramljen bio onaj koji loše o tom).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]