Grb San Marina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Coat of arms of San Marino.svg

Grb San Marina najvjerovatnije potiče iz 14. vijeka i stari je simbol nezavisnosti najstarije živuće republike na svijetu, San Marina.

Opis grba[uredi | uredi izvor]

Na plavom štitu nalaze se tri zelene planine sa tri srebrne kule, ukrašene sa tri pera. Kule predstavljaju tri citadele San Marina - La Guaitu, La Cestu i La Montalu - a brda tri vrha planine Monte Titano.

Moto LIBERTAS (sloboda) može se odnositi na prihvatanje političkih prognanika u ranim godinama San Marina kao i na očuvanje nezavisnosti i pored okruženosti većim državama. Može se povezati i sa navodnim posljednjim riječima osnivača Marinua - "Relinquo vos liberos ab utroque homine" (Ostavljam vas slobodne od bilo koga drugog).

Hrastova i lovorova grančica, koje okružuju grb, simboli su stabilnosti i slobode, a kruna je simbol suvereniteta.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]