Grb Njemačke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Njemačke

Grb Njemačke je crni orao na žutoj (zlatnoj) pozadini, s crvenim kljunom i kandžama. Boje na grbu odgovaraju onima na zastavi Njemačke.

Historija[uredi | uredi izvor]

Prvi spomen orla veže se uz Karla Velikog, a postoje informacije da je crni orao na zlatnoj podlozi bio carski simbol. Ovaj grb zadržan je u Svetom rimskom carstvu, s više varijanti, a glavna je promjena bila dodavanje krune, skripta i šara. Ovog carskog orla koristila je i Pruska u određenom obliku, a bio je i grb Njemačkog carstva od 1871. do 1918.

Nakon Prvog svjetskog rata Vajmarska republika usvojit će sadašnji oblik. 1935. Adolf Hitler izmijenio je grb u orla nacističke stranke dodavši kandžama hrastov vijenac unutar kojeg je kukasti krst.

Poslije Drugog svjetskog rata zapadni dio Njemačke koristio je savezni grb, zapravo sadašnji. On se koristi i poslije ponovnog ujedinjenja Njemačke.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]