Grb Crne Gore

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Grb Crne Gore

Grb Crne Gore čini narogušeni ovjenčani zlatni dvoglavi orao na crvenom polju, oružan žezlom u lijevoj i šarom u desnoj kandži, dok mu je na grudima štit. U štitu se nalazi lav koji hoda po zelenoj površini na plavoj pozadini.

Porijeklo grba[uredi | uredi izvor]

Grb Republike Crne Gore je praktično isti kao i grb porodice Petrović odnosno kraljevine Crne Gore, dok se jedina razlika ogleda u boji dvoglavog orla koji je od 2004. godine zlatne umjesto dotašnje srebrne boje. Žezlo i šar se pojavljuju u grbu Petrovića i preuzeti su iz Ruskog grba, koji ih je preuzeo iz Bizantije. Lav u hodu je autentični znak Petrovića i mogli bismo ga slobodno smatrati njihovim grbom, pošto je bijeli (srebrni) dvoglavi orao Crnogorski simbol.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]