Grb Armenije

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Grb Armenije

Grb Armenije se sastoji od orla i lava koji stoje uz štit. Kombinacija je starih i novih simbola. Orao i lav su drevni armenski simboli koji vode porijeklo još od prvih armenskih kraljevstava, i onih prije Krista.

Sam štit se sastoji od više komponenata. U središtu je prikaz planine Ararat gdje je po mitu Noina arka pristala na obalu poslije potopa. Oko ovog središnjeg simbola su simboli armenskih dinastija. Dole lijevo je simbol dinastije Artaksijada, koja je vladala u 1. vijeku p. n. e. Gore lijevo je simbol dinastije Bagratida, koji su vladali tokom srednjeg vijeka, u periodu od 7. do 11. vijeka. Ovu dinastiju su uništili bizantski i napadi Seldžuka u 11. vijeku. Gore desno je simbol dinastije koja je uvela kršćanstvo u Armeniju, dinastije Arsakida, koji su vladali od 1. vijeka do 428. godine. Dole desno je simbol Rulenida, dinastije koja je zaslužna za veliki rast i prosperitet Male Armenije ili Kikilije tokom 12. i 13. vijeka. Uništili su je Memluci i Turci.

Od tada je Armenija bila pod stranom vlašću, sve do 1918. kada je doživjela period kratke nezavisnosti. Ovaj grb potiče iz tog perioda, a mač na dnu je važan element jer označava kidanje lanaca strane vlasti i želje za odbranom Armenije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]