Memluci

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Memlučki konjanik, naslikan 1810

Memluci, (Arapski: مملوك,(Memluk), "onaj koji je u posjedu -rob", se također u bosanskom jeziku prevodi sa Mameluk, su bili vojska sastavljena od robova po porijeklu, koji su se konvertirali u Islam. Vremenom, memluci su postali snažan vojni faktor u islamskoj državi, posebno u Egiptu, Levantu, Iraku i Indiji. Koliko je ta vojna jedinica osnažila u svom daljem razdoblju govori i činjenica da su pripadnici memlučke vojske jednom momentu kroz razdoblje svog postojanja, prisvojili razne titule u islamskom Halifatu (Emir, Bej) od koje je najveća Halifa, te su preuzeli vlast nad Egiptom i Sirijom. Taj period vladavine se naziva "Memlučki sultanat" koji je trajao od 1250 do 1517 god. Poznati su po tome što su odbili navalu Mongola i borili se protiv Krstaša. Bili su raznolikog porijekla, zavisno od vremenskog razdoblja i geografskog položaja, a najviše ih je od drevnih Kipčak Turaka.

Prvi memluci[uredi | uredi izvor]

Prvi memluci su služili u službi Abasidskih halifa krajem 9. stoljeća u Bagdadu. Memlučka jedinica je nastala na ideji prethodnog sistema jedinice Gulami, koje je oformio Halifa El-Mutesim. Jedinica gulama je bila oformljena od zarobljenih Turaka, koji su dobili funkciju Halifine tjelesne straže. Međutim, taj pokušaj završava katastrofalno nakon ubistva četvorice halifa zaredom od strane gulama. Za razliku od gulama, memluci su zarobljavani i kupovani kao djeca, a zatim trenirani u vojnim kampovima i davano im je islamsko obrazovanje da bi se osigurala njihova lojalnost halifi. Abasidi su ih zarobljavali uglavnom u područjima Kavkaza (narodi Čerkezi i Gruzijci) i narodi u okruženju Crnog mora i Kipčak turaka. To su bili zarobljenici nemuslimanskog porijekla.

Socijalni status[uredi | uredi izvor]

Memlučki konjanici, rano XVI. st.

Nakon što su kupljeni ili zarobljeni, bili su smješteni u kasarnu unutar zamka u Kairu. Zbog njihovih posebnih socijalnih statusa koje je podrazumjevalo teško vojno i vjersko obrazovanje i političku nepristrasnost, njima se vjerovalo. Nakon što je njihova obuka završena oni su bili otpušteni, ali još uvijek jako vezani za onoga ko ih je otkupio. Društveni napredak i dalje obrazovanje memluka je zavisilo od njegovog vlasnika.

Memluci su bili ponosni na svoje robovsko porijeklo, govorili su arapski jezik i bili su poštovani od svojih vlasnika egipćana. Imali su titulu "istinskih čuvara Islama. Mnogi su na njih gledali kao "blagoslov od Boga muslimanima". Koliko je njihov status u Egiptu bio visok govori i činjenica da su mnogi slobodni egipćani sebe davali u otkup da postanu memluci. Mameluci su slijedili kodeks ponašanja koji se nazivao "Furusija". To je kodeks koji je ukljičivao moralne i vojne sposobnosti kao što su : hrabrost, velikodušnost, zatim konjičke sposobnosti, streljaštvo, liječenje rana, itd.

Za vrijeme obuke bili su smješteni u garnizonima i vrijeme su trošili uglavnom jedni sa drugima. Njihova zabava je podrazumjevala takmičenja iz vojnih vještina kao što je streljaštvo i međusobne borbe, koje su se održavale najmanje jednom sedmično. Iako nakon obuke više nisu bili robovi, kao vojnici, morali su služiti sultanu. Bili su pod njegovom direktnom komandom. Sultan je imao najveću jedinicu memluka, a namjesnici (emiri) su također imali manje jedinice pod svojim zapovjedništvom. Mnogi memluci su radi svojih vojnih uspjeha bili postavljani na položaje vojnih zapovjednika, međutim, njihov položaj je strogo ostajao nenasljedan od strane njihove djece, što je bio običaj u to vrijeme. Vremenom je njihov status ojačao i bili su usko vezani za postojeće strukture vlasti.

Preuzimanje vlasti u Egiptu[uredi | uredi izvor]

Glavna stranica: Salahudin
Memlučko osvajanje Tripolija 1289.

Porijeklo memlučkog sultanata u Egiptu vodi od ejubijske dinastije koje je osnovao Salahudin El-Ejubi 1174 god. Međutim, Salahudin nikada sebe nije proglasio halifom, i nakon njegove smrti, i nakon burne borbe njegovih sinova za vlast, Memluci su ipak stavljeni pod vlast egipatskog halife.

Memlučko preuzimanje vlasti se desilo nakon 7. krstaškog pohoda. 9. juna 1249 godine Francuzi na čelu sa Lujem IX su zauzeli Dumjat (Damietta). Egipatske trupe su se povukle, i halifa je dao pogubiti više od 50 vojnih generala kao dezertere. Nakon smrti halife Saliha Ejuba, njegovu funkciju je nakratko preuzeo njegov sin, Muazam Turanšah, a zatim njegova supruga Šedžer El-Dur. Ona je preuzela kontrolu nad Memlucima i naredila kontraofanzivu. Komadant Bejbers Bundukdari poražava Luisovu vojsku koji predugo odužuje povlačenje i biva zarobljen u Martu 1250 god, koji je razmjenjen za 400.000 Lira (150.000 nikada nije plaćeno). Politički pritisak za muškog vladara je natjerao Šedžer da se uda za memlučkog komandanta Ejbeka koji je poslije toga ubijen. Vlast nakon toga preuzima komandant Sejfudin Kutuz, koji se formalno smatra prvim memlučkim sultanom u Egiptu. Regimenta kojom je zapovjedao Sejfudin Kutuz, novi vladar, je bila sastavljena večinom od Turaka kipčaka.

Vladavina[uredi | uredi izvor]

U doba najvećih širenja pod memlučkom vladavinom, granice Egipta bile su, na zapadu, libijska pustinja, sve do Barke, na jugu - Nubija do Masave, na sjeveru - Sredozemno more, sirijske granice išle su na istok ka Eufratu do Der az- Zora preko Rake, na jug - do arapske stepe, na sjever do gorja Taurusa. Obje zemlje graničile su jedna s drugom na Sinaju, a bile su odijeljene Crvenim morem. Nad svetim mjestima u Meki i Medini, sultani su, ponajviše, vršili vrhovnu vlast. Prva zadaća mamelučkih sultana bila je da učvrste carstvo. Njihovi najopasniji protivnici, Mongoli-Tatari pod Hulagom, bili su 1260. god. potučeni kod Ain Džaluta u Siriji, križari uništeni od sultana Bejbarsa, Kalauna, Halila, a ostatak alijevaca i Asasina Bejbars je učinio neškodljivim. Vladavina je, konačno, bila učvršćena.

Memlučka arhitektura[uredi | uredi izvor]

Pogledati dio članka Arhitektura Memluka

Osmanlijska prevlast[uredi | uredi izvor]

Crtež memluka iz 1779.

Nakon pobjede nad Tatarima i Timurlenkovog odlaska, morala se politika sultana usredotočiti na borbu sa sve jačim Osmanlijama. Borba se odlagala zbog stvaranja tampon- država s obje strane. Kait-begova politika odgodila je kraj, ali su vladari, koji su došli iza njega, bili slabi. Vlast mamelučkih sultana izgubila je na strogosti, oni su sami oslabili u dugim borbama, a njihove financije su rastrojene uslijed neumjerenog korišćenja koje nije odgovaralo njihovim raspoloživim sredstvima i nedostatnog poreskog sistema, koji je, kasnije, velikim zemljišnim posjednicima pružao mogućnost da izmaknu porezima. Stoga se nije moglo dugo odupirati Osmanlijama, pogotovo su vojsku onesposobljavali nedisciplina mamelučkih vođa i slabosti njihovog poljskog topništva. Dobro opremljene tvrđave nisu se obranile od Osmanlija, te su pale zbog izdaje. Sultan Kansuhguri bio je 1516. god. potučen kod Merdž Dabika (u alepskoj pokrajini) i ubijen. Time je sultanu Selimu bio otvoren put u Egipat i u šestomjesečnoj obrambenoj borbi morao je podleći zadnji sultan Tumanbaj, koji je obješen na Bab Zuvejli u Kairu. Jedan dio velikih emira, kao i halifa, odvedeni su u Carigrad. Halifat je prestao sam od sebe, pošto se nije imenovao novi halifa, sultan od Carigrada postao je "prvi" vladar Islama. I zaštita svetih mjesta automatski je prešla na njega. Institucija "Memluka" se zadržala i pod Osmanlijskom vladavinom ali u drugoj formi (Janjičari)

Nezavisnost od osmanlija[uredi | uredi izvor]

1768. godine, sultan Ali Bej El-Kebir je proglasio nezavisnost od osmanlija, međutim osmanlije su slomile otpor i vratile pobunjene teritorije pod svoju upravu. U tom periodu se javljaju novi memlučki regruti sa područja Gruzije.

Napoleon je porazio memlučke trupe u bici "kod piramida" u napadu na Egipat 1798. godine. Nakon dolaska |francuskih trupa 1801, memluci su nastavili svoju borbu za nezavisnost, ovaj puta protiv Velike britanije i Osmanlija. 1803. godine memlučki vladar piše pismo ruskom ambasadoru i traži da Rusija posreduje u mirovnom pregovoru sa osmanlijskim sultanom u kome su tražili da im se dopusti da se vrate u svoju rodnu zemlju Gruziju. Ruski ambasador je odbio posredovanje jer se Rusija bojala političke moći memluka u Gruziji nakon povratka. 1805. godine narod Egipta se digao na pobunu, i memluci su pokušali da osvoje vlast, međutim radi nekih unutrašnjih razmirica to ne uspijevaju. 1805 godine memluci nekoliko puta pobjeđuju osmanlije i u Junu iste godine Muhamed Ali, tadašnji vladar egipta pristaje da vlast preda memlucima. Ta primopredaja vlasti nikada nije stupila na snagu opet radi unutrašnjih sukoba među klanovima. Muhamed Ali je zadržao vlast.

Kraj memlučke vladavine u Egiptu[uredi | uredi izvor]

Muhamed Ali, tadašnji vladar Egipta je prvog Marta 1811, pozvao sve vodeće vladare memluka u njegovu palatu na proslavu dana pobjede nad Arapskim pokretom nezavisnosti. Između 600 i 700 memluka je paradiralo u blizini Al-Azab kapije, gdje su ih dočekale trupe Muhameda Alija u zasjedi i pobili skoro sve. Taj događaj se naziva Masakr kod dvora.

U sedmici koja je slijedila, pobijeni su na stotine memluka širom Egipta. Samo u Utvrdi Kairo ubijeno je oko 1000, u periodu koji slijedi, širom Egipta pobijeno je oko 3.000 memluka zajedno sa njihovim porodicama.

Uprkos velikim naporima Muhameda Alija da pobije sve memluke u tom periodu, ipak se dosta njih spašava i bježi u današnji Sudan i formiraju državu zvanu Dunkula u Senar pokrajini.

Tadašnji sultan Senar pokrajine izvještava Muhameda Alija da ne može istjerati memluke, nakon čega Muhamed Ali šalje 4000 vojnika koji zauzimaju Sudan i pripajaju ga Egiptu.

Memluci pod zapovjedništvom Napoleona[uredi | uredi izvor]

slika"memlučki napad" od De Goje,1814

Posljednja poznata jedinica Memluka je bila pod zapovjedništvom Napoleona. Koristio ih je u dosta vojnih pohoda, čak je i Napoleonova "Imperijalna garda" imala memlučku jedinicu.

Napoleonov poznati tjelesni čuvar je bio memluk po imenu Rustem Raza, koji je kupljen u Egiptu. Mamluci su se borili u poznatoj bici na Austerlicu u Decembru 1805 u kojoj je Napoleon pobjedio.

Lista memlučkih vladara[uredi | uredi izvor]

"Memlučki mač",koji dobijaju oficiri Američke vojske, izrađen po uzoru na memlučke mačeve







Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  • "Povijest Islama", Mustafa Spahić
  • "Leksikon Islama", Merkez Smajlagić"
  • "The Mamluks", James Waterson (eng.)
  • "The Mamluks 1250-1517", Osprey, Men at arms series, 259.


History2.gif Nedovršeni članak Memluci koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: